Hollik István: A civil szervezetek vezetőinek olyan vagyonnyilatkozatot kell majd tenniük, mint a képviselőknek és az államtitkároknak

POLITIKA
2017 január 11., 13:45
comments 221

A KDNP-s képviselő, Hollik István egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Németh Szilárd fideszes képviselő civil szervezetek elleni kijelentéseiről azt mondta: Magyarországon közel 56 000 civil szervezet van, és ők a polgárosodás nagyon fontos értékmérői, a valódi civil szervezeteknek a kormány minden támogatást megad, ennek összege évről-évre bővül a Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül.

De – mint mondta – vannak olyan civil szervezetek, amik, bár így regisztrálják magukat, de elsősorban politikai céljaik vannak. Szerinte az ilyen „álcivil szervezetek”, ha közpénzt nem is kaphatnak, de korrumpálhatók, ezért

indokolt lehet egy olyan javaslat, hogy a szervezetek vezetői vagyonnyilatkozatot tegyenek, és ebben ő semmilyen jogállamot megcsúfoló, diktatórikus elemet nem lát. Mint mondta, a formanyomtatvány várhatóan ugyanolyan lesz, mint a képviselőknél, államtitkároknál.

Arra a felvetésre, hogy a Civil Összefogás Fórumra is érvényes lenne-e a szabályozás, azt mondta, igen, minden civil szervezetre vonatkozna. Annyit hozzátett, hogy a CÖF egy civil szervezet, amely hangot ad Magyarországgal összefüggő véleményének, ugyanakkor nem külföldről finanszírozzák. Hollik István szerint a TASZ is elismerte, hogy a kezdeményezés legitim cél lehet.

photo_camera Hollik István KDNP-s képviselő azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 10-én (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Hollik szerint vannak olyan civil szervezetek, amik semmilyen mértékben nem járulnak hozzá Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez, politikai célokat szolgálnak, külföldről finanszírozzák őket, így

létüknek nem sok értelmük van, és természetes reakció, hogy szigorúbb szabályozás alá kell vonni őket.

Példaként hozta Izraelt, ahol olyan szabályozásról folyik vita, hogy annak a szervezetnek, ami a bevételének 50 vagy több százalékát külföldről kapja, ezt nyilvánosságra kellene hoznia, sőt a vezetőiknek minden olyan tárgyalásáról be kellene számolniuk, amikor külföldi választott tisztviselővel tárgyaltak vagy találkoztak. A mintául szolgáló izraeli szabályozás bevezetésekor Orbán Viktor tanácsadója, Arthur Finkelstein segítette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök politikai kampányát. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt