Oroszország kapcsolatban állt a Trump-csapattal egy hírszerzési jelentés szerint

külföld
2017 január 11., 05:20
comments 556

Oroszországnak kompromittáló személyes és pénzügyi információi lehetnek Donald Trumpról

- jelentette kedden a CNN. Értesüléseik szerint a Trumpnak pénteken bemutatott hírszerzési jelentéshez csatoltak egy erről szóló jegyzetet.

James Clapper, az országos hírszerzés igazgatója, John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója és James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője pénteken tájékoztatta Trumpot az orosz beavatkozásról az amerikai elnökválasztásba.

A CNN szerint a hírszerző apparátus jelentéséhez egy kétoldalas jegyzetet is csatoltak, amely egy, amerikai tisztviselők szerint megbízható, volt brit hírszerző 35 oldalas jelentésének a kivonata. A CNN szerint az 1990-es években Oroszországban tevékenykedő volt brit hírszerzőt Trump ellenfelei bízták meg azzal, hogy gyűjtsön kompromittáló adatokat a New York-i milliárdosról.

A jegyzet a CNN szerint megmutatja, Moszkvának bőven volt anyaga a demokraták és a republikánusok ellen is, de csak azokat tették közzé, amik Hillary Clintonnak jöttek rosszul. A kivonat alátámasztja azt, hogy Moszkva Clinton lejáratásával Trump esélyeit igyekezett növelni az elnökválasztáson.

A kétoldalas összegzés szerint a kampányban Trump emberei folyamatos kapcsolatban álltak közvetítőkön keresztül az orosz kormánnyal.

A Buzzfeeden meg is jelent egy dokumentum, ami állítólag maga a 35 oldalas jelentés:

link Forrás

A dokumentum szerint az orosz kormány már több mint öt éve támogatta folyamatosan Trumpot, belső köreinek rendszeresen eljuttatott ellenfeleinek kínos információkat a Kreml. A jelentés szerint a Trump-kampánycsapat együttműködött az orosz hatóságokkal azért, hogy Hillary Clinton elveszítse az elnökválasztást.

Az együttműködést Trump és a Kreml között Paul Manafort volt kampánymenedzser ápolta, és mások mellett Carter Page külügyi tanácsadót használta közvetítőnek.

A dokumentum húzós része, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) állítólag Trumpra nézve kompromittáló információi vannak. A jelentés szerint Trump "perverz szexuális aktusokban" vett részt Moszkvában golden shower vonalon, amit a FSZB megfigyelt.

Ennek a dokumentumnak a hitelességét egyelőre sehol sem erősítették meg.

Állítólag régóta keringett már újságírók között, de csak most döntöttek úgy, hogy nyilvánosságra hozzák.

Trump a Twitteren nagybetűkkel közölte, hogy ez kamu és boszorkányüldözés:

link Forrás

A Reutersnek két amerikai tisztviselő azt mondta, a kétoldalas kivonatban szereplő állítások "egyelőre nem alátámasztottak", az FBI és más amerikai ügynökségek még vizsgálják hitelességüket és pontosságukat. Az egyik tisztviselő hozzáfűzte, hogy a brit ex-hírszerző egyes jelentései hibásnak bizonyultak. A Buzzfeed által közétett dokumentumban egyértelmű hibák is vannak (elírások, pontatlan információk egy moszkvai negyedről).

A brit hírszerző jelentései az FBI-hoz is eljutottak tavaly nyáron. Bár eleinte komolyan vették az információkat, nem tettek érdemi lépéseket. A brit forrás nagyjából három héttel a novemberi elnökválasztás előtt megszakította kapcsolatát az FBI-jal - közölték a Reutersnek nyilatkozó tisztviselők. (MTI, CNN, Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.