Oroszországban dekriminalizálják a családon belüli erőszakot

külföld
2017 január 11., 20:57
comments 197

A Duma 368 igen, egy nem és egy tartozkódás mellett első olvasatban megszavazta azt a törvényjavaslatot, ami kivenné a családon belüli erőszak bűntettét a büntetőtörvénykönyből. A javaslat még egyszer vissza fog kerülni a parlament elé.

Ha akkor is elfogadják, akkor a törvény értelmében a családon belüli erőszak, azaz ha valaki egy rokonát bántalmazza, közigazgatási szabálysértés lesz, és csak akkor lehet büntetőügyet indítani ez alapján, ha egy évben legalább két alkalommal előfordult.

Kivételt képez majd az az eset, ha a családon belüli erőszakot hulliganizmus keretében követték el, vagy gyűlölet motiválta. Ilyenkor az elkövetőt közmunkára is foghatják, de akár két évnyi börtönbűntetést is kaphat.

A törvényjavaslatot még tavaly nyújtotta be a homofób törvényeket is megalkotó Jelena Mizulina, aki korábban arról beszélt, hogy nincs az rendben, hogy valaki két évet ül börtönben egyetlen pofonért.

Felmérések szerint Oroszországban naponta 36 ezer nőt bántalmaz a partnerük.

Az ultrakonzervatív Mizulináról pár éve részletes cikket is közöltünk:

link Forrás

(Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.