Oroszországban dekriminalizálják a családon belüli erőszakot

2017 január 11., szerda 20:57
198

A Duma 368 igen, egy nem és egy tartozkódás mellett első olvasatban megszavazta azt a törvényjavaslatot, ami kivenné a családon belüli erőszak bűntettét a büntetőtörvénykönyből. A javaslat még egyszer vissza fog kerülni a parlament elé.

Ha akkor is elfogadják, akkor a törvény értelmében a családon belüli erőszak, azaz ha valaki egy rokonát bántalmazza, közigazgatási szabálysértés lesz, és csak akkor lehet büntetőügyet indítani ez alapján, ha egy évben legalább két alkalommal előfordult.

Kivételt képez majd az az eset, ha a családon belüli erőszakot hulliganizmus keretében követték el, vagy gyűlölet motiválta. Ilyenkor az elkövetőt közmunkára is foghatják, de akár két évnyi börtönbűntetést is kaphat.

A törvényjavaslatot még tavaly nyújtotta be a homofób törvényeket is megalkotó Jelena Mizulina, aki korábban arról beszélt, hogy nincs az rendben, hogy valaki két évet ül börtönben egyetlen pofonért.

Felmérések szerint Oroszországban naponta 36 ezer nőt bántalmaz a partnerük.

Az ultrakonzervatív Mizulináról pár éve részletes cikket is közöltünk:

(Moscow Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt