Irtózatos elváltozás a csirkemellben: ebben az évtizedben nem történt ilyen a Tescóban

belföld
2017 január 12., 14:35
comments 99

Heves olvasói reakciókat keltett csütörtöki cikkünk, amiben azt a natúr csirkemellet mutattuk be, amit egy kismama vásárolt a balatonfüredi Tescóban, és amiben a hús felvágásakor irtózatos kinézetű elváltozást talált.

link Forrás

A Tesco most reagált a témára, a levelüket, amiben arról írnak, hogy az ilyen - rendkívül ritka - eseteket a leggondosabb minőségellenőrzéssel sem lehet elkerülni, változtatás nélkül közöljük:

A Tescónál az élelmiszerek biztonsága prioritást élvez: mindent megteszünk azért, hogy vásárlóinknak folyamatosan kifogástalan minőségű termékeket kínáljunk.

Ennek ellenére előfordulhatnak olyan esetek, melyekre a Tescónak nincs ráhatása annak ellenére, hogy folyamatos minőségi ellenőrzést végez.

A közösségi médiában megjelentő képek alapján annyi állapítható meg, hogy a vásárló csontos csirkemellet vásárolhatott; a belső elváltozásnak nem voltak látható és érzékelhető külső jelei. Sajnos, mivel az elváltozás a csontozásig/darabolásig nem látszik, ezért a probléma még a többszörös állatorvosi ellenőrzést magába foglaló gyártási és előkészítési folyamat során is nehezen szűrhető ki.

Szeretnénk kiemelni, hogy a vágóhidakra érkező csirkék kizárólag állatorvosi igazolással érkezhetnek a vágóhidakra, majd ott újabb állatorvosi vizsgálatokon esnek át, és csak ezt követően kerülhetnek értékesítésre, azonban az ilyen jellegű, a szervezet által elhatárolt, ún. „eltokolt” elváltozások a gondos ellenőrzés ellenére sem észlelhetőek, ugyanakkor nagyon ritkán fordulnak elő. Az elmúlt évtizedben a Tesco csirkehúsnál nem tapasztalt hasonló problémát.

Tudomásunk szerint vásárlónk az áruházban eddig nem tett panaszt, azonban az eset megnyugtató tisztázása és kivizsgálása érdekében megpróbáljuk vele személyesen felvenni a kapcsolatot, illetve a 100% elégedettségi garancia szolgáltatásunk jegyében természetesen visszafizetjük a termék teljes vételárat és kompenzáljuk az okozott kellemetlenséget, amiért ezúton is elnézést kérünk.

A 444 nem akar fotelállatorvost játszani, de egy olvasói levél alapján ránézésre elképzelhető, hogy a Szandra által vett csirkemellen az angolul zöldizom-betegségnek nevezett elváltozás tünetei látszanak. Ez nem fertőzés, hanem a nagy mellizomra optimalizált tenyészbaromfiak ortopédiai jellegű betegsége: a hatalmas izom egy része elszorítja a belső izomszakaszt, és ha az állat megijed valamitől és a szárnyával csapkodni kezd, hirtelen bevérzés keletkezik. Egy izomrész emiatt elhal és fokozatosan megváltozik a színe.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.