Lázár megértést kér Németh Szilárd nyilatkozataihoz

A miniszter a Kormányinfón Németh Szilárd a civilekkel szembeni meneteléséről elmondta, hogy megértést szeretne kérni a „nemzeti oldal nyilatkozatait illetően”, mert a nemzeti oldalon érzékenyen reagálnak a befolyásolási tevékenységekre.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Lázár szerint ugyanis külföldről szervezték az illegális bevándorlókat a magyar határra. Megemlítette azt is, hogy Soros György saját magát tekinti a magyar kormány ellenzékének, ami szintén érzékenyen érintette a nemzeti oldalt. Ezért szerinte a képviselőtársai annyiban helyesen járnak el, hogy meg akarják ismerni, kik akarják befolyásolni Magyarország életét.

Hozzátette, a kormány köreiben nincs szó elsöprésről vagy eltakarításról, senkit sem akarnak törölni. Ugyanakkor úgy gondolta, hogy akik befolyásolni akarják a politikát, vállalniuk kell a nyilvánosságot. Szerinte az egész világ ebbe az irányba halad, erre példaként az amerikai hackertámadásokat hozta fel, amit ugyanilyen súlyú befolyásolási kísérletnek tekint.

Felvetette, hogy míg a pártok számára törvényben tiltják meg, hogy támogatást fogadjanak el külföldről, addig ez a szabály nem vonatkozik a politizáló civil szervezetekre. Ugyanakkor Lázár még semmi konkrétat nem tudott mondani arról, milyen javaslatot készít elő ezzel kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium.

Bár Németh Szilárd stílusával nem tud azonosulni, Lázár azt mondta, nem határolódik el tőle, mert nem szokott elhatárolódni a fideszes képviselőtársaitól. Hozzátette, a kormány nem így kommunikál, senkit sem akarnak eltakarítani.

Azt javasolja, mindenki nyugodjon le, majd amikor a kormány beterjeszti az ezzel kapcsolatos javaslatát, akkor majd mindent megvitatnak.

;