Amint Obama kiutasította az orosz diplomatákat, Trump főtanácsadója máris telefonált az orosz követségre

Michael Flynn telefonál. A felvétel január 12-én készült, nem december 29-én, amikor kormányzati források szerint Obama orosz szankciókról szóló döntése után többször is hívta Oroszország washingtoni nagykövetét. Drew Angerer/Getty Images/AFP

Még meg se száradt a tinta Barack Obama elnöki rendeletén, amivel a választások orosz befolyásolására reagálva 35 orosz diplomata kiutasításáról döntött, amikor Michael Flynn tábornok, a leendő elnök, Donald Trump leendő nemzetbiztonsági főtanácsadója máris felhívta Szergej Kiszljakot, Oroszország washingtoni nagykövetét.

Egy neve elhallgatását kérő, vezető amerikai kormánytisztviselő szerint nem is egyszer. Megfogalmazása szerint Flynn "többször is" hívta Kiszljakot.

Ez pedig akár problémás is lehet, mert a Logan Törvény értelmében amerikai állampolgár nem folytathat idegen állammal az idegen állam és az Egyesült Államok vitáját befolyásoló párbeszédet. Flynn a beszélgetések idején, illetve január 20-ig nem több egyszerű amerikai állampolgárnál, csak Trump hivatalos eskütétele utántól lesz kormánytisztviselő.

Mivel sem Flynn, sem a Trump-stáb nem kívánta kommentelni az értesülést, nem tudhatjuk, hogy miről volt szó Flynn és Kiszljak között. (Via The Washington Post)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.