Gerendaiék eladták a Szigetet, amerikai befektetők vették meg

fesztivál
2017 január 13., 10:44
comments 225

A magyar tulajdonosok eladták a többségi, 70 százalékos tulajdonrészüket a Szigetből egy brit-amerikai befektetőcégnek, az Edition Capitalnek, aminek eddig is voltak befektetései a média- illetve szórakoztatóiparban – tudta meg a Forbes, ami szerint a megállapodást ma délelőtt írták alá. A lap szerint Lakatos Péter részét még a tranzakció előtt visszavásárolta az alapító Gerendai Károly.

Az Edition Capital-en keresztül érdekelt a tranzackióban az amerikai Providence Equity Partners globális befektetési alap. A Forbes szerint a Sziget új többségi tulajdonosa formailag egy luxemburgi cég, a LuxCo Ltd. lesz.

A Sziget Kulturális Szervezőiroda be is jelentette: megállapodtak, hogy az egyik vezető globális tőkealap, a Providence Equity Partners stratégiai befektetéssel segíti a Sziget fesztiváljainak fejlesztését, valamint támogatja a cég azon ambícióját, hogy márkáit globális szinten is megjelenítse. A befektető, bár többségi tulajdont szerez, az eddigi tulajdonosok jelentős tőkehányadot és a menedzsment jogokat is megtartják, illetve a jelenlegi csapat látja el továbbra is a portfólióban található fesztiválok, a Sziget Fesztivál, a Balaton Sound, a Telekom VOLT Fesztivál, a Gourmet Fesztivál és a Gyerek Sziget operatív vezetését.

Gerendai Károly a 2016-os Sziget kezdése előtt.
photo_camera Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetõ igazgatója az egy nappal a Sziget fesztivál kezdete elõtt tartott sajtóbejáráson, a budapesti Hajógyári-szigeten 2016. augusztus 9-én (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Gerendai Károly, a Sziget alapítója – aki már tavaly felvetette, hogy előbb-utóbb kiszállhat a bizniszből – azt mondta: „Örömünkre szolgál, hogy a Sziget a továbbiakban a Providence partnereként egy következő növekedési és fejlesztési fázisba léphet. Az elmúlt években sok megkeresést kaptunk mind pénzügyi, mind szakmai befektetőktől, de a legszimpatikusabb a Providence ajánlata volt, mert új lehetőségeket nyitott meg előttünk. Az új partnerünk segítségével egy hatalmasat léphetünk előre és elkezdhetünk egy sor olyan ambiciózus projektet, amelyet már egy ideje szerettünk volna megvalósítani. A Providence pénzügyi forrásai és nemzetközi háttere, kiegészülve a mi csapatunk szakértelmével egy még erősebb pozícióba hoz minket, megnyitva olyan új növekedési lehetőségeket, amelyek korábban nem lettek volna lehetségesek.”

A cég operatív működéséért továbbra is az alapító Gerendai Károly és a Sziget többi tulajdonosa felel majd: Takács Gábor továbbra is a nemzetközi projekteket vezeti, míg Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound igazgatói, valamint a Szigethez kötődő fesztiválok zenei programjait irányítják.

Gerendai azt is mondta: „Nekünk most egy olyan pénzügyi partnerre volt szükségünk, aki segít abban, hogy olyan projekteket valósíthassunk meg, amiket már régebb óta tervezünk. Nagyon várjuk, hogy közösen építsük tovább a céget a Providence tapasztalati és pénzügyi forrásai segítségével.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.