Orbán szerint irigyel minket a Nyugat

politika
2017 január 13., 07:41

A miniszterelnök két nagy csatára számít az idén Brüsszellel: az egyik migrációs, a másik gazdaságszervezési kérdésekben várható, és mindkét területen „meg kell védeni a szuverenitásunkat”.

A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mondta azt, hogy meg kell akadályozni azokat a brüsszeli kísérleteket, amik a migrációval kapcsolatos nemzeti hatáskörök elvonását célozzák. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a kormány döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról, amivel „nyíltan szembemegyünk” az Európai Unióval. De szerinte az európai terrorfenyegetettség miatt szükség van erre az intézkedésre, mint fogalmazott,

önvédelmi okokból minden olyan jogi szabályozást meg kell változtatni, ami megkönnyíti a terrorcselekményeket.

Meg kell védeni a gazdaságszervezést

A másik „csatáról” Orbán Viktor azt mondta, Brüsszel egyre jobban bele akar szólni gazdaságszervezési kérdésekbe, például energiaárakba, adókba, bérekbe, de el kell érni, hogy ez ne történhessen így.

Külön kiemelte a rezsicsökkentés megvédését, amire szerinte azért van szükség, mert a tervezett energiaunió megtiltaná az állami árszabályozást, ami pedig azt jelentené, hogy meg kell szüntetni a rezsicsökkentést.

Az idei évet a miniszterelnök úgy jellemezte, hogy az a lázadás éve lesz, az EU nemzetei fellázadnak az ellen a brüsszeli politika ellen, ami folyamatosan, „hol nyíltan, hol suttyomban”, hatásköröket akar elvonni a nemzetállamoktól. Megemlítette Francois Fillon francia jobboldali elnökjelöltet, akinek a programja szerinte „egy lázadási program”, mert például a migráció ügyében fellázad az eddigi közös európai menekültpolitikával szemben.

Szerinte 2017-ben komoly küzdelem várható az EU tagállamainak saját jogait megvédeni akaró politika és az egyre több hatáskört elvonni szándékozó központi uniós akarat között.

Irigyel minket a Nyugat!

Arról is beszélt, hogy a nyugati „okoskodások” mögött az áll, hogy „savanyú a szőlő”.

Orbán Viktor szerint a nyugatiak ugyanis ahhoz voltak szokva, megmondták a közép-európaiaknak, hogyan kell modernnek, sikeresnek lenni, kapitalizmust, piacgazdaságot építeni, és mi a demokrácia.

„Aztán most ők sikertelenek, az ő számaik rosszak, a mieink meg jók, aminek az az oka, hogy mi másképp csináljuk, mint ők. És nem akarják beismerni, hogy ahogy mi csináljuk, az észszerűbb”

– mondta el a véleményét Orbán, aki szerint ahelyett, hogy Nyugaton szembenéznének a valósággal, inkább ideológiai okokból folyamatosan „erőltetik a saját régi lemezüket”.

A lengyelek álljanak ki a magyar internetáfa mellett

A visegrádi négyek (V4) együttműködésével kapcsolatban kiemelte, hogy a júliustól esedékes magyar elnökség alatt törekszik majd a V4-ek együttműködésének mélyítésére. Kitért a magyar-lengyel viszonyra, jelezve, hogy „jól működik a szolidaritás”, mert például míg legutóbb a magyarok álltak ki a lengyelek mellett az EU-ban a szénbányászat ügyében, addig viszonzásul azt kérte Varsótól, ők pedig álljanak ki a magyarok mellett Brüsszelben az internet áfájának 5 százalékra csökkentéséért.

Azért van munkaerőhiány, mert folyamatosan nőnek a befektetések

A magyar gazdaságról szólva Orbán Viktor azt mondta: a kormány munkájának gyümölcse kezd beérni, „lassan az emberek életében is megtörténik az a változás, amit a munkaalapú gazdaság jelent”, vagyis mindenki dolgozhat, aki akar, rohamosan zsugorodik a munkanélküliség, emelkednek a bérek, csökkennek a járulékok. A munkaerőhiányról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy ez azt jelenti, folyamatosan nőnek a befektetések.

Végül kitért a rendkívül hideg időre, arra kérve minden hajléktalant, hogy vegye igénybe a menhelyeket, több férőhely van a menhelyeken, mint amennyi hajléktalan.

A kormányfő megerősítette azt is, hogy van elegendő energiatartalék az ország működésének biztosításához, a rezsicsökkentésnek köszönhetően „kibírható” az energiaszámla. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.