A thaiföldi gyereknapon a hadsereg még a tankjaiba is beengedi a gyerekeket

A thaiföldi hadsereg a maga módján próbált örömet szerezni a gyerekeknek szombaton, az országos gyereknapon, ezért megnyitották néhány laktanyájukat a látogatók előtt, és fegyvereket mutattak be az érdeklődő gyerekeknek. A gyerekek kézbe is vehették a felszereléseket és fényképezkedhettek velük.

A hadsereg egy ideje minden évben megcsinálja ezt, a látogató gyerekek szinte bármit kipróbálhatnak náluk, még a tankokat is, egyetlen megkötéssel: természetesen semmilyen fegyvert nem süthetnek el.

A hídsereg nyílt szombatjait általában komoly érdeklődés kíséri országszerte, igaz, most szomorú esemény is történt: az ország déli részén egy légibemutatón lezuhant és meghalt a thaiföldi légierő egyik pilótája. De senki más nem sérült meg, gép ugyanis a tömegtől távol zuhant le.

A thaiföldi hadsereg ezeket a rendezvényeket is felhasználja arra, hogy megkedveltesse magát az ország lakosaival, főleg a gyerekekkel, akiket később szívesen látnak a soraikban is.

A thaiföldi királyi légierő katonái egy gyakorlaton. ( AFP PHOTO / LILLIAN SUWANRUMPHA)

Thaiföld politikai és társadalmi életében hagyományosan kiemelt szerep jut a hadseregnek, 2014-ben is ők ragadták magukhoz a hatalmat egy hosszú politikai válság után, és ez már a 19. katonai puccs volt az országban 1932 óta.

A 2014-es puccs után a katonai kormány azt ígérte, hogy helyreállítják a demokráciát, de egyelőre késik az általuk beígért új alkotmány elfogadása, és a választások kiírása.

A szombati gyereknapon a 2014-ben hatalomra lépő Prajut Csan-ocsa miniszterelnök is tartott kickboxbemutatót az érdeklődő gyerekeknek. Prajut Csan-ocsa nem sokkal a hatalomra kerülése után kiadott a thaiföldi gyerekeknek egy 12 pontból álló értékjegyzéket azzal, hogy a gyerekeknek aszerint érdemes élni az életüket. Ezek az értékek elsősorban a monarchia szeretetére és a tekintélytiszteletre nevelnek. (Reuters)