285 határsértőt fogtak a hétvégén

Pénteken 78, szombaton 110, vasárnap 88 migránst tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ország területén mélységben és más külső határszakaszokon 9 határsértőt fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül feltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 389 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza, a megelőző héten - január 2-től 8-ig - ez a szám 213 volt. Más külső határszakaszon és mélységben a héten 26 határsértőt fogtak el.

A hideg miatt többen indulnak útnak, a magyar-szerb határhoz legközelebbi, felszerelt szállás ugyanis egy német támogatással épült szabadkai tábor, ami azonban már ősszel is annyira tele volt, hogy a férfiak csak sátrakban tudtak aludni. Ez viszont a hidegben kevésbé vonzó. Közben a tranzitzónák bejáratainál is csak sátrakba, és plédekből meg botokból összetákolt odúkba tudnak húzódni a hideg elől.