300 amerikai tengerészgyalogos érkezett Norvégiába, így a II. világháború óta először állomásoznak ott külföldi csapatok

Norvég illetékesek tagadják, hogy bármiféle kapcsolat lenne a művelet és a NATO Oroszországgal szemben táplált aggodalmai között, de az amerikai csapattelepítés egybeesik azzal, hogy Washington egy amerikai dandárt küldött Lengyelországba, az észak-atlanti szövetség keleti szárnya megerősítésére.

Az észak-karolinai Camp Lejeune-ból átvezényelt tengerészgyalogosok a Trondheim melletti Vaernes repülőtérre érkeztek. Egy éven át állomásoznak Norvégiában, a hétfőn érkezett alakulatot 6 hónap múlva váltja egy másik.

Norvég katona 2013 decemberén (Fotó: AFP / Norwegian Armed Forces / Lars Magne Hovtun)

Rune Haarstad, a norvég nemzetőrség szóvivője szerint az amerikai katonák a téli hadviselést gyakorolják a skandináv országban. A Vaernes katonai támaszponton helyezik el őket, ami kb. 1500 km-re fekszik az orosz határtól. „Az első négy héten téli alapkiképzést kapnak, megtanulják, hogyan kell síelni és túlélni a sarkvidéki környezetben” – mondta a szóvivő, aki szerint „ennek semmi köze Oroszországhoz vagy a jelenlegi helyzethez”. Márciusban az amerikai katonák brit társaikkal közösen vesznek részt a Joint Viking nevű hadgyakorlaton – mondta Haarstad.

Az oslói orosz nagykövetség egyelőre nem reagált, viszont egy korábbi közleményében bírálta az amerikai csapattelepítést, és megkérdőjelezte annak szükségességét. Hivatalos ünnepségen fogadták szombaton Lengyelországban a NATO keleti szárnyának megerősítésére telepített 3500 fős amerikai 3. páncélos dandárt. A Kreml élesen bírálja az amerikai csapattelepítést, amit veszélyesnek nevez Oroszország biztonságára és nemzeti érdekeire. (MTI via Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.