A Kertész Balázs irodája előtt tárgyaló grúz Nika Gilauri Matolcsy embereinek ad tanácsot

bűnügy
2017 január 16., 11:03
comments 20

A Magyar Nemzeti Banknak ad tanácsokat Nika Gilauri, volt grúz energiaügyi miniszter, pénzügyminiszter és miniszterelnök – tudta meg az Index, aminek korábban a Rogán Antal kedvenc ügyvédjéről, Kertész Balázsról szóló díjnyertes riportjában is szerepelt a grúz férfi: az Aulich utcában tárgyalt két másik befolyásos grúz üzletemberrel egy, az Eximbankkal közös erőműprojektről.

Nika Gilauri korábban energiaügyi miniszter, pénzügyminiszter és miniszterelnök is volt Grúziában (Georgiában) (Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)
photo_camera Nika Gilauri korábban energiaügyi miniszter, pénzügyminiszter és miniszterelnök is volt Grúziában (Georgiában) (Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Gilauri a Reformatics nevű nemzetközi tanácsadócégnél dolgozik, és az Index szerint az utóbbi években korrupcióellenes élharcosként mutatkozott, erről itt beszél egy videón.

Nika Gilauri a Reformatics honlapja szerint december 20-tól 21-ig volt Budapesten, hogy a Magyar Nemzeti Bank menedzsmentjével vitassa meg a cég ajánlásait. Azt nem tudni, Matolcsy György jegybankelnök is ott volt-e a tárgyalásokon, amiken Gilauri elvileg a Magyarország versenyképességének javításához szükséges intézkedésekről tett javaslatokat. A Reformatics honlapja szerint az együttműködés idén is folytatódik.

A tavaly szeptemberi hitelintézeti szemlében (ami egy MNB-kiadvány) azt írták, hogy Nika Gilauri már júniusban, a videóra vett Aulich utcai beszélgetés előtt is volt Magyarországon, egy MNB-s konferencián vett részt. (via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.