"A Századvég egy gondolatminisztérium" - orwelli PR-cikk jelent meg az Origón

media
2017 január 16., 07:08
comments 129

Kinyitja az olvasó hétfő reggel Magyarország egyik legnagyobb híroldalát, az Origót, és ez fogadja:

A vezető anyag már első ránézésre is interjúnak álcázott PR-anyagnak tűnik a kormányközeli kutatóintézetről, ez a benyomás pedig egyre csak erősödik a cikk olvasása közben.

"A Századvég úgy működik, mint egy „gondolatminisztérium”, nemcsak a kormányt támogatjuk új ötletekkel és tanácsokkal, hanem kiemelten a miniszterelnök úr munkáját is"

- mondja az első "kérdésre" adott válaszban Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány kuratóriumi vezetője.

Ha valakinek a

gondolatminisztérium

kifejezésről George Orwell jutna eszébe, az egyáltalán nem véletlen, de nem csak nyelvi hasonlóságról van szó. Üssük fel az 1984-et!

„A Béke-minisztérium háborúval foglalkozik, az Igazság-minisztérium hazugságokkal, a Szeretet-minisztérium kínzással, s a Bőség-minisztérium éheztetéssel.”

A Századvég-ügy filozófiailag is illeszkedik ebbe a sorba:

nálunk a Gondolat-minisztérium foglalkozik a szervilizmussal.

"A korábbi keretszerződés anyagai nyilvánosak lettek, milyen hatással volt ez a Századvégre?" szól egy következő "kérdés", Mire Barthel-Rúzsa Zsolt:

"Tavaly áprilisban jelent meg a közel 77 ezer oldalnyi anyag egy portálon. A Századvéget a nyilvánosságra hozatal előtt – az anyagok létezését és minőségét illetően is – számos támadás érte. A bíróság döntésének megfelelően a Miniszterelnökség átadta az anyagokat az újságírónak, és ez alapján végül kiderült, hogy tulajdonképpen színvonalas és tartalmas anyagok készülnek, a lejárató kampányok pedig alaptalanok voltak. Úgy gondolom, ez alapján mindenki levonta a megfelelő tanulságot az ügyből."

Ennyi, a téma lezárva, visszakérdezés nélkül.

Mindez azon az Origón, aminek újságírója, Joó Hajnalka elindította a pert azért, hogy hozzák nyilvánosságra a Századvég összesen négymilliárd forintért elkészült pályázatait. Természetesen ez még a szerkesztőség "megváltozott médiafogyasztási szokások" névre keresztelt lefejezése előtt volt, az erről szóló cikkeket pedig Joó Hajnalka már a vs.hu-nál írta meg. Egyébként ezekről a tanulmányokról van szó:

link Forrás

Az
minderről, többek között saját történetéről egyáltalán nem vesz tudomást, hiszen, az orwelli vonalat folytatva,

a Századvég mindig is szövetséges volt.

Néhány további kérdés a termelési riportból, szó szerint idézve:

  • Milyen új kezdeményezésekkel lépnek a nyilvánosság elé 2017-ben?
  • Miben tud mást nyújtani a Századvég a politikai elemzői piacon, mint a többi hazai kutatócég?
  • Folytatódik-e Századvég képzési tevékenysége?

Úgy, hogy közben Barthel-Rúzsa Zsolt arról beszél, "amiben változást szeretnénk elérni, az a Századvég és a média kapcsolata".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.