Földalatti öltözőt kap a Legendás Kispálya, ahol Orbán és a Fidesz alapítói annak idején fociztak

Az erjedő kommunizmus egyik fontos szellemi-oktatási műhelye volt a jogászok gellérthegyi, Ménesi úti Bibó Szakkollégiuma, ami leginkább arról híres, hogy 1988. március 30-án itt alapították meg 37-en a Fideszt, akik közül 10-en, pont a legfontosabb emberek, a szakollégium lakói is voltak. A fideszes eredetsztorikban és anekdotákban visszatérő elem, hogy az alapítók, köztük az igazolt nagypályás játékos Orbán Viktor milyen sokat fociztak itt, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a társaság szorosan összekovácsolódjon.

Ahogy a lengyel Igor Janke: Hajrá, magyarok! című Orbán-portrékötetében írja:

Az egyetemen belevetette magát a közösségi és politikai életbe. Ám a politika, a bor és a lányok mellett továbbra is a foci volt számára a legfontosabb.

Úgy tűnik, hogy az alapítók nem felejtették el az Őspályát. A Ménesi úti kollégiumépületet ugyanis éppen teljesen átalakítják, nem másból, mint a vizessport-vébé költségvetéséből. Azon az alapon, hogy a külföldi versenyzők többek között majd itt is lakhatnak, bár mint a szervezők egyik, a Népszavának adott válaszából kiderül, azt egyáltalán nem tudják biztosan, hogy bárki is választani fogja-e a kollégiumot.

Fotó: Stan Honda / AFP

A felújítás részeként a kispályát is felújítják. De nem csak a játékfelületet. Ahogy az egyik vonatkozó dokumentum fogalmaz:

A kert hátsó felében meglévő sportpályához, részben terepszint alatti kialakítású öltőző és kiszolgáló helyiségeket tartalmazó épület létesül.

Nem hiszem, hogy létezne olyan kollégiumudvarban álló sportpálya itthon, aminek földa alatti öltözője és kiszolgáló épülete is lenne, de azt hiszem, ebben az esetben ez a minimum.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.