Lehet, hogy már az utolsókat rúgja Matyi Dezső könyves cégbirodalma

irodalom
2017 január 16., 14:31
comments 318

A HVG arról ír, hogy pár napja a milliárdos Matyi Dezső levelet küldött könyvkiadóknak és viszonteladóknak arról, hogy nem tud fizetni.

A január 12-i dátummal és az üzletember aláírásával ellátott körlevél szerint mivel a nagykereskedelmi cégének, a Könyvbazár Kft.-nek 3,8 milliárd forinttal tartozik egy cég, ami többszöri ígéret és egyezkedés ellenére sem hajlandó fizetni, így ő sem tudja kiegyenlíteni a fennálló tartozásait.

A lapnak több forrás is azt mondta, hogy Matyi ajánlata miatt a legnagyobb piaci szereplők (Libri, Líra és Kossuth könyvkereskedők) úgy döntöttek, visszahívják a könyveiket az Alexandra bolthálózatból. Ezt korábban direkt azért nem tették meg, mert ez őket is megroppanthatja.

Ha nem lesz változás, akkor a kiadókhoz köthető kb. 3000 cím híján meghal a főleg hitelekből megkerülhetetlen méretű szereplővé dagasztott Alexandra könyvesbolthálózat, ami egyébként évek óta gyengélkedik, de egyelőre tartja magát. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.