Háromszülős baba született Kijevben

Egészségügy
2017 január 18., 08:20
comments 53

A BBC számol be arról, hogy

háromszülős baba született Kijevben egy olyan eljárással, amit most először használtak sikeresen.

A világ első három biológiai szülővel rendelkező babája Mexikóban született tavaly. A január ötödikén Kijevben világra jött gyermeknél az úgynevezett pronukleáris transzfert alkalmazták az orvosok, aminek lényege, hogy először az anya petesejtjét termékenyítették meg az apa hímivarsejtjeivel, majd a szülői kromoszómákat behelyezték a donor, vagyis a "harmadik szülő" petesejtjébe. A gyerek génjei a szüleitől származtak, kivéve egy egészen kis töredéket, amely egy másik nőtől való. A háromszülős IVF technológiáját azért fejlesztették ki, hogy egészséges gyerekeik születhessenek azoknak a nőknek, akik súlyos genetikai rendellenességet, úgynevezett mitokondriális betegséget örökítenének tovább.

Az orvoscsoport vezetője, Valerij Zukin elmondta, hogy

egy másik párt is kezeltek már, ők március elejére várják a babát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.