Már nem a Real Madrid, hanem a Manchester United a világ leggazdagabb klubja

sport
2017 január 19., 08:03

A Man Utd évek óta bukdácsol otthon és az európai kupákban is, ugyanakkor gazdaságilag nem volt olyan rossz ez az időszak a klub számára. Több mint egy évtized után ismét a manchesteriek számítanak a világ leggazdagabb klubjának.

A Deloitte évente készíti el összeállítását a témában, e szerint pedig a Man Utd a 2015/16-os szezonban 689 millió eurós bevételt ért el, lenyomva ezzel a 11 szezonon át vezető Real Madridot. A Real ráadásul rögtön két helyet zuhant, a második helyen a Barcelona áll. Az elmúlt 20 évben, amióta létezik a lista, ez a három klub osztozkodott a dobogón.

Zlatan Ibrahimovic a 2016. december 31-i meccsen (Fotó: Oli Scarff / AFP)
photo_camera AFP PHOTO / Oli SCARFF

A Deloitte sportrészlegének vezetője, Dan Jones elmondása szerint minden évben felteszik maguknak a kérdést, hogy ki fog-e lyukadni a focibuborék, de minden évben az derül ki, hogy volt még helye a növekedésnek. Ezért az igazi kérdés most az, hogy mennyire gyors ez a növekedés. 20 éve még az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyszer lesz majd klub, aminek 600 millió eurós bevétele lehet. Most pedig vannak klubok, melyek az egymilliárd eurós bevételt tűzték ki célnak, és ez sem tűnik Jones szerint már irreális elképzelésnek.

A Manchester United sikere mögött főleg a reklámbevételek növekedése áll, sikerült több jelentős szponzori megállapodást is kötniük. Tavaly váltottak Adidas mezekre, a német vállalattal még 2014-ben egyeztek meg erről, és a tíz éves szerződés ideje alatt összesen 750 millió fontot kapnak majd.

Ezen kívül a Man Utd globális partnerségi megállapodást kötött az indiai Apolly Tryres-szel, az Uberrel és egy kínai matracgyártóval, a Mlilyvel is.

Az is jól érződik, hogy az angol fociban jelenleg nagyobb pénzek mozognak, mint máshol a kontinensen. A top 20-as mezőnyben nyolc angol csapat van, és meglepetésre a Leicester City is be tudott kerülni, miután csodaszámba menő módon tudták megnyerni tavaly a bajnokságot.

Az angol kluboknak óriási lökést jelent, hogy a Premier League 5,1 milliárd fontos szerződést kötött a Sky és a Bt Sport vezetőségével a közvetítési jogokról a következő három évre.

A Deloitte becslése szerint ennek köszönhetően a következő top 30-as mezőnyben mind a 20 angol elsőosztályú csapat benne lehet majd.

És akkor még a mostanában beindult, döbbenetes kínai pénzekről még nem is beszéltünk. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.