Paks: Nukleáris létesítmény nem volt veszélyben

2017 január 19., csütörtök 20:20
91

Mint arról délután beszámoltunk, valami baj történt a paksi atomerőmű 1-es blokkjában, és ezért meg kellett felezni az ottani termelést.

A termelés csökkentéséről (szakszóval leterhelésről) az erőmű honlapján jelent meg közlemény, azonban az okokról eddig semmi sem derült ki. Nagyon sok most sem, de írásban csütörtök estére azt a választ kaptuk, hogy 17-én este tízkor döntöttek a leterhelésről, mert félő volt, hogy egy transzformátor meghibásodhat. 18-án hajnali fél egykor le is kapcsolták az 1-es blokk mindkét trafóját, majd az egyiket hamarosan visszakapcsolták. A teljes újraindításon most is dolgoznak.

Az erőmű állítja, hogy bejelentési kötelezettségük a hibáról nem volt, mert nukleáris berendezéseket a probléma nem érintett, viszont a belső szabályzatuk szerint a termelés csökkentéséről tájékoztatási kötelezettségük mégis volt, ezért a honlapra kiírták, hogy az 1-es blokk csak félig megy.

Az erőmű mostani tájékoztatása abban a tekintetben ellentmondásosnak tűnik, hogy az 1-es blokk tényleg teljesen leállt-e, vagy sem.

A csütörtök esti tájékoztató így kezdődik:

"A sajtóban megjelent hírekkel szemben az 1. blokk egyetlen pillanatra sem állt le."

Majd néhány bekezdéssel később ez olvasható: "a Paksi Atomerőmű szakemberei 2017. január 18-án 0:30-kor elindították az 1-es blokk leterhelését, majd rövid időre mindkét trafó működését leállították, ezt követően a blokk teljesítményét 50 százalékos szintre állították be."

Ebből mintha az következne, hogy rövid időre mégiscsak leállt az 1-es blokk.

A miidonk.hu című lap, amelyik először hívta fel a figyelmet a problémára, még szerdán szintén azt a választ kapta az erőmű kommunikációs igazgatójától, hogy volt egy rövidebb teljes leállás:

  • Az adott napon, 2017. január 18-án előállt olyan üzemállapot, amikor az 1. blokk egyik gépegysége sem üzemelt?
  • Igen. A villamos rendszer kialakításából adódóan bizonyos műveletet csak mindkét generátor hálózatról történő leválasztása után tudunk elvégezni. A művelet végrehajtását követően  az egyik generátor párhuzamos kapcsolása után a blokkot 50%-ra felterheltük.

Akár leállt az 1-es blokk teljesen, akár nem, az erőművet képviselő Trinity nevű ügynökség üzeni, hogy:

"A társaság minden, a közvélemény félrevezetésére vagy megfélemlítésére alkalmas állítást és sajtóhírt határozottan visszautasít."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt