Alapjövedelmet és legális marihuánát ígér a francia szocialista előválasztás mai győztese

külföld
2017 január 22., 20:46
comments 137

Vasárnap tartották a francia szocialista párt előválasztásának első fordulóját. Az első két helyezett juttott tovább a jövő vasárnapi második fordulóba, amelynek győztese lesz a párt elnökjelöltje tavasszal.

A republikánusok már döntöttek, ők Francois Fillont indítják, és az eurózónából való kilépéssel kampányoló Nemzeti Front is állított már jelöltet, Marine Le Pen személyében.

A szocialistáknál Benoit Hamon szerezte a legtöbb szavazatot. Ő korábban oktatási miniszter volt, és azért kellett távoznia posztjáról, mert túl élesen kritizálta Francois Hollande elnök gazdaságpolitikáját. Hamon balról támadta az elnököt, aki mostanra annyira népszerűtlen lett, hogy nem indul újabb ciklusért.

Benoit Hamon. Fotó: AFP / Bertrand Guay
photo_camera Benoit Hamon nyerte az első fordulót. Fotó: AFP / Bertrand Guay

Hamon többek között a marihuána legalizálást, és 600 eurós alapjövedelem bevezetését ígéri.

A második helyen Manuel Valls végzett, aki 2014-2016 között miniszterelnök volt. A spanyol apától és svájci anyától származó Valls a szocialisták jobbszárnyához tartozik, és magát realistaként határozza meg, a szerinte túlságosan demagóg balszárnyhoz képest.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.