Az Adatvédelmi Hatóság szerint törölni kell a Kiss László elleni 62-es ítéletből idéző cikkeket

2017 január 23., hétfő 20:44
316

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) már tavaly kimondta, hogy Budapest Főváros Levéltára jogellenesen adta ki a Kiss László és társai nemierőszak ügyében 1962-ben született bírósági ítéletet. A fullank.com-on és a Privátkopón publikáló újságíróknak.

Ezért most egy új határozatban a NAIH elrendelte azt is, hogy a Pirvátkopó és a fullank.com törölje a cikkeit, amikben ebből az ítéletből idéznek.

Ezek nagyon fontos cikkek a Kiss-ügyben, ugyanis a fullank.com és a Privátkopó számolt be először az ítéletről, ezekből a posztokból robbant ki a botrány, ami végül oda vezetett, hogy Kiss László lemondott az úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról.

Leszedik Kiss László úszóedzõ nevét a százhalombattai uszodáról 2016. május 11-én. (MTI Fotó: Illyés Tibor) Fotó: Illyés Tibor

A NAIH szerint ezeket a cikkeket azért kell törölni, mert eleve egy jogellenesen kiadott ítélet alapján íródtak, és

a hatóság szerint az, hogy az úszók kapitányát 1962-ben elítélték nemierőszak miatt, az nem közérdekű adat.

A NAIH elismerte, hogy az ítélet nyilvánosságra kerülésekor Kiss László közszereplő volt, azonban úgy ítélték meg, hogy a 62-es ítéletben szereplő adatok olyan bűnügyi személyes adatok, amik nem kapcsolódnak Kiss közszerepléséhez, így pedig nem is hozhatóak nyilvánosságra Kiss beleegyezése nélkül.

A teljes határozatot a hosszú indoklással együtt ide kattintva lehet elolvasni. (Via propeller.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt