Az Adatvédelmi Hatóság szerint törölni kell a Kiss László elleni 62-es ítéletből idéző cikkeket

bűnügy
2017 január 23., 20:44
comments 310

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) már tavaly kimondta, hogy Budapest Főváros Levéltára jogellenesen adta ki a Kiss László és társai nemierőszak ügyében 1962-ben született bírósági ítéletet. A fullank.com-on és a Privátkopón publikáló újságíróknak.

Ezért most egy új határozatban a NAIH elrendelte azt is, hogy a Pirvátkopó és a fullank.com törölje a cikkeit, amikben ebből az ítéletből idéznek.

Ezek nagyon fontos cikkek a Kiss-ügyben, ugyanis a fullank.com és a Privátkopó számolt be először az ítéletről, ezekből a posztokból robbant ki a botrány, ami végül oda vezetett, hogy Kiss László lemondott az úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról.

Leszedik Kiss László úszóedzõ nevét a százhalombattai uszodáról 2016. május 11-én. (MTI Fotó: Illyés Tibor)
photo_camera Leszedik Kiss László úszóedzõ nevét a százhalombattai uszodáról 2016. május 11-én. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A NAIH szerint ezeket a cikkeket azért kell törölni, mert eleve egy jogellenesen kiadott ítélet alapján íródtak, és

a hatóság szerint az, hogy az úszók kapitányát 1962-ben elítélték nemierőszak miatt, az nem közérdekű adat.

A NAIH elismerte, hogy az ítélet nyilvánosságra kerülésekor Kiss László közszereplő volt, azonban úgy ítélték meg, hogy a 62-es ítéletben szereplő adatok olyan bűnügyi személyes adatok, amik nem kapcsolódnak Kiss közszerepléséhez, így pedig nem is hozhatóak nyilvánosságra Kiss beleegyezése nélkül.

A teljes határozatot a hosszú indoklással együtt ide kattintva lehet elolvasni. (Via propeller.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.