A szmog miatt kapjanak maszkot az iskolások?

légszennyezés
2017 január 24., 12:30

Pénteken rendkívüli ülés a légszennyezettség miatt, választ kívánnak kapni arra, miért nem kezeli senki a kialakult helyzetet.

Sallai R. Benedek az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke érezte úgy, hogy itt az idő a cselekvésre.

Napközben, a legnagyobb szennyezettség idején miért mehetnek ki az iskolások az utcára, miért nem osztogatnak maszkokat? - kérdezte.

Sallai R. Benedek apró lépések helyett radikális javaslatokkal tenne a tiszta levegőért, de pártja hiába nyújtotta be a többi között a belső égésű motorok kivezetésének stratégiáját országgyűlési határozatként, vagy szorgalmazták a lakóházak energetikai korszerűsítését.

Szerinte a kormányzatnak támogatást kellene nyújtania a közszolgálatban lévő járművek cseréjére, a tömegközlekedési eszközök vagy a kukásautók korszerűsítésére, mert ez hozna valódi eredményt, ezzel szemben a kormány csak annyit ért el, hogy egy tipikus nagyvárosi problémát kiterjesztett a falvakra is.

A kommunális tüzelésből származó szennyezés 50 százaléka lenne megspórolható megfelelő szigeteléssel és nyílászárókkal, megfelelő fűtési rendszerrel.

Főképp ezért ülünk országszerte füstben, a szilárd tüzelőanyagok használata miatt, és csak részben kaparja torkunkat a kipufogógáz.

Erre kellene átfogó stratégiai megoldás, és akadt volna EU-s forrás, de azt a kormány csak állami épületekre kívánta költeni, lakossági energetikai korszerűsítésre viszont egyáltalán nem.

Ahogy Lázár János 2015-ben nyilatkozta:

"csak állami intézményi program lesz, hogy az állam dologi kiadásai csökkenjenek. A lakosságnak banki eszközökkel nyílik majd lehetősége energia-korszerűsítésre."

és azt is hozzátette, hogy az otthontulajdonosoktól "elvárható", hogy tegyenek az energetikai korszerűsítésért, saját forrásból.

Pedig a KEHOP kimondottan a lakóépületek energiahatékonyságát javító felújításokat támogatja, és az intézkedéshez tartozó támogatás indikatív összege 37,7 millió euró (lakásonként kb. 225 ezer forint) vissza nem térítendő támogatási hányadot jelentene.

Brüsszel 2016 elején belengette, hogy a támogatás visszafizetésére kötelezik a kormányt, ha végül nem tudnak felmutatni 50 ezer támogatott háztartást.

Hogy ez a vissza nem térítendő támogatás valahogy beleolvad-e az Otthon melege program újabb felvonásába, azt még nem tudni. Annyi biztos, hogy most készül a családi házak komplex energetikai korszerűsítését lehetővé tevő hitelcsomag, a tulajdonosok várhatóan augusztustól igényelhetik a támogatást. A kormány még december közepén elfogadta a GINOP idei fejlesztési keretét, ennek része a lakóépületek energiahatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel, 103,19 milliárd forint forráskerettel.

(MTI-napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.