Most kezd Lyonban, a világ leghíresebb szakácsversenye, a Bocuse d'Or világdöntőjében az európai tornát megnyerő Széll Tamás és a magyar csapat.
Két téma van. Némi meglepetésre, de már november óta tudhatóan az egyik vegán.
Ebben a menüben megtalálható Tokaji bor, Tokaji ecet, tökmag, erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika is.
„Gyökerek és Levelek alatt”
Mártás
A másik téma a Bresse- i csirke és Tenger gyümölcsei.
A menünkben megtalálható Tokaji furmint és aszú, mangalica sonka és szalonna, tökmag, kacsamáj és paprika
”Magyar téli erdő”
Köretek
Mártás
A Bocuse d'Or 2016-os kontinensbajnokságának győztese, Széll Tamás a világdöntős esélyeiről előzetesen azt mondta, hogy 2013-ban a tizedik helyet szerezte meg, ehhez képest legalább öt helyet szeretne előrelépni, „a dobogó pedig a legszebb álom lenne”.
A májusi budapesti Európa-bajnokság után pihenőt tartott a csapat, szeptember elején kezdtek bele az intenzív felkészülésbe az egyik fogás alapanyagával, a bresse-i csirkével. A kötelező alapanyagként használandó bresse-i csirke különleges fajta, amelyet nagyon szigorú szabályok között tartanak: egész életét szabadban tölti, ezért más a testfelépítése a többi csirkéhez képest.
Széll szerint a bresse-i csirkék begye mindig tele van kaviccsal, ez nemcsak az emésztésben segíti az állatot, hanem a húsát is aromatizálja, különleges ízűvé teszi. A döntőben két csirkéből kell elkészítenük 14 adagot, ezért az állat szinte minden részét felhasználják majd.
November végén tudták meg a másik idei témát, ami rendhagyó módon vegán étel lett.
Decemberben frissítették a verseny szabályzatát, betiltották például a faszenes grill használatát, amely egyébként addig a magyar csapat felkészülésében is szerepet kapott.
Széll felkészülését tanácsadóként segítette Rasmus Kofoed. A dán séf a Bocuse d'Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki először a bronz-, majd az ezüst- és végül az aranyszobrot is hazavihette, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta.
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.