Hol máshol állítaná le a Műszaki Egyetem az internetszolgáltatást, mint az informatikusokat képző kar kollégiumában

oktatás
2017 január 24., 13:41
comments 255

„Egy több mint ezer fős egyetemi közösséggel éppen kiválóan ki akar (és valószínűleg ki is fog) szúrni a BME kancellárja. Borzalmasan felháborító, hogy egy villamosmérnököket és informatikusokat(!!!) képző kar kollégiumában a regisztrációs hét közepén képesek leállítani határozatlan időre az internetszolgáltatást egy kis államosításért cserébe”

- írja olvasónk.

Valóban úgy néz ki, hogy a Schönherz kollégiumban február elsején leállítják a netet.

A Műszaki Egyetem kancellárjának, Barta-Eke Gyulának a hallgatókhoz írt levele szerint azért, mert „a BME a közpénzzel történő gazdálkodás felelőssége szem előtt tartásával a kollégiumi internet szolgáltatást a jövőben egységes elvek mentén külső - az egyetemtől független - szereplő bevonása nélkül, egyetemi tulajdonban álló és egyetemi tulajdonú társaságok tulajdonát képező infrastruktúrával kívánja megoldani.”

Fel is mondták a szerződést január 31-i határidővel az eddigi szolgáltatóval, a Schönherz Telekom Kft-vel. Csakhogy február elsejétől nem lesz saját net a kollégiumban, a kancellár levele szerint „bizonytalan ideig szünetel”.

A váltás ugyanis nem megy zökkenőmentesen. A kancellár szerint „szükséges lenne, hogy a hálózat működését biztosító eszközöket a BME - szerződésben biztosított jogával élve - jogszerűen át tudja venni a korábbi Szolgáltatótól. Sajnálatos módon, a BME és a Szolgáltató között a szerződés megszűnése kapcsán, a hálózat működését biztosító eszközök átadás-átvétele tárgyában zajló folyamatok mindezidáig nem vezettek eredményre, mivel a Szolgáltató a számára előírt adatszolgáltatási kötelezettségének nem, illetve hiányosan tett eleget”.

Márpedig „a megfelelő adatok (eszközök egyedi azonosításra alkalmas, valós és pontos értéküket is feltüntető nyilvántartása) ismeretének hiányában az internet üzemeltetéséhez szükséges eszközök átvétele semmiképpen nem lehetséges”.

Ráadásul a szolgáltató 2017. január 17-én a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkárához és a Közbeszerzési Hatóság elnökéhez is fordult, éppen azért, mert komoly közbeszerzési és jogi aggályai vannak a hálózat működését biztosító eszközöket átadása miatt. A kancellár szerint ennek a vitának az eldöntése is késlelteti az internet biztosítását a kollégiumban.

A levél azzal zárul, hogy keresik a megoldást és a rendkívüli helyzetben a kancellár kéri a hallgatók szíves türelmét és megértését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.