Trump azonnal nekilátott a környezetvédelmi hivatal megfenyítésének

Donald Trump elfoglalta helyét a Fehér Házban. Fotó: AFP/Jim Watson

Donald Trump nem árult zsákbamacskát, a környezetvédelemről, a klímaváltozásról és úgy általában a természettudományokról alkotott felfogása máris körvonalazódni látszik első elnöki döntései között.

Az elnök a kormányzat legfontosabb környezetvédelmi szerve, a legegyszerűbben talán Környezetvédelmi Ügynökségként aposztrofálható EPA (United States Environmental Protection Agency) tudományos munkatársait mogyorózta meg elsőként. 

Trump - több, a sajtóban keringő írásos dokumentum szerint - megtiltotta a tudományos munkatársoknak, hogy kommunikáljanak a sajtóval és a nyilvánossággal, vagy akár a Facebookon bármit posztoljanak munkájukkal összefüggésben. És ez még nem minden: befagyasztották az ügynökség által nyújtható támogatásokat és kifizetéseket. 

Az EPA nem valami gittegylet, az itt dolgozók felelnek a szén-dioxid kibocsátás, a klímaváltozás, a lég- és vízszennyezettséggel összefüggő szabályzások betartatásáért. A munkatársak most arra is fel kell készüljenek, hogy hamarosan az a Scott Pruitt lehet a főnökük, aki az EPA perelgetésével, és a környezetvédelmi szabályok enyhítése melletti kampányolással csinált magának nevet.

Hasonlóan nehéz helyzetbe került a mezőgazdasági kérdésekért felelős minisztérium (Department of Agriculture), ahol szintén megtiltották a kommunikációt a nyilvánossággal az államilag finanszírozott kutatásokkal összefüggésben. (Verge)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.