Nőtt az áramról és gázról lekapcsoltak száma

gazdaság
2017 január 25., 08:53
comments 97

Úgy tűnik, hogy egyre nehezebben fizetik a háztartások és az intézmények a rezsit. Tavaly év közben növekedett a tartozás miatt lekapcsolt fogyasztók száma:

link Forrás

A gázszámlával és a távhőszámlával tartozók száma is nőtt, ugyanakkor a villanyszámlával elmaradottak hivatalosan kevesebben lettek, bár a behajtócégekhez került tartozások a statisztikában sem szerepelnek:

link Forrás

A 2013-as nagy rezsicsökkentés óta 1,55 millióról 0,986 millióra csökkent a 30 napon túli rezsitartozást görgetők száma. A tartozások teljes összege is folyamatosan csökken, és ez a trend tavaly sem változott, mert míg áprilisban 79,7 milliárd forint elmaradás volt a rezsivel, addig novemberben már csak 65,7 milliárd forint. Ezt az adatot azonban torzíthatja, hogy a szolgáltatók eladhatják a követeléseiket behajtással foglalkozó cégeknek, és így a hivatalos statisztikában ezek a tartozások már nem látszanak. A lekapcsoltak számának növekedése viszont arra utal, hogy egyre többeknek okoz komoly gondot a számlák befizetése.

Az adatokat a fejlesztési minisztérium Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető kérésére adta ki. A szocialisták szerint újabb rezsicsökkentésre lenne szükség. Az utóbbi években öt alkalommal adtak be erről javaslatot (a földgáz esetében 20, a villany és a távhő esetében 10 százalékos csökkentésről), de ezeket a kormánypárti képviselők leszavazták.

Az energiaárak közben esnek, a közelmúltban írtunk arról, hogy 2016-ban az áram és a gáz piaci ára is alacsonyabb volt, mint az állam által meghatározott lakossági ár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.