Tom Hanks Magyarországon beleszeretett a kispolszkiba, ezért a lengyel rajongói most küldenének neki egyet

KULTÚRA
2017 január 25., 12:15
comments 92

Tom Hanks tavaly Magyarországon forgatott, a forgatás szüneteiben pedig a várost járta. A várost járván pedig több alkalommal is találkozott kispolszkikkal. Ezzel a már veteránnak számító darabbal például kétszer is:

link Forrás
link Forrás

Tom Hanks láthatóan megszerette ezt az amerikai szemmel felfoghatatlan járművet. Az Egyesült Államokban az autó alaptulajdonsága, hogy nagy. Nagyon nagy. Annyira nagy, hogy amikor 1995-96-ban az Egyesült Államokban éltem, a 7-es BMW-ket rendszerint 5-ösnek, a 929-es Mazdákat 626-osoknak néztem, mert még ezek az európai mértékkel óriásnak számító autók is eltörpültek egy átlagos amerikai középkategóriás mellett.

Az amerikaiak egyetlen valós tapasztalata egy kispolszki méretű autóval a boldogult jugoszláv autóipar egyik méltán elfeledett darabja, a Die Hard harmadik részében is felbukkano Yugo volt, amit a tréfás kedvű amerikaiak csak egérfogónak hívtak.

link Forrás

De ez most történetünk szempontjából mellékes, csupán érzékeltetni akartam, hogy miért lehetett ekkora hatással Tom Hanksre a találkozása a kispolszkival. Tom Hanks találkozása a kispolszkival pedig hatással volt a büszke lengyelekre. Például Monika Jaskolskára, a 42 éves családanyára, aki Bielsko-Bialában, az egykori kispolszkigyár városában él.

Ő találta ki, hogy küldjenek Amerikába egy kispolszkit, ajándékba Hanksnek.

Gyűjtést szervezett a Facebookon, amin össze is jött 2150 dollár. Amire végül még szükség se volt, mert a kiszemelt kispolszkit felújító műhely és az autót Amerikába szállító cég is ingyen vállalta a munkát, így az összegyűjtött adományokból egy helyi kórházat támogathatnak. Azt viszont még nem tudni, hogy végül mikor szállítják le az autót Hanksnek. (Via Jalopnik)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.