Harminc másodperccel közelebb került a Végítélet

Világvége
2017 január 26., 19:08
comments 207

Végre egy megnyugtató hír: a Bulletin of the Atomic Scientists nevű, Nobel-díjas tudósokból álló szervezet szerint nagyott ugrott éjfél felé a Végítélet Órája:

már csak 150 másodperc van hátra éjfélig.

Tavaly még 180 másodperc volt, a 30 másodperces romlás pedig nem másnak köszönhetjük, mint az Egyesült Államok új elnökének. Ugyanis az emberiséget veszélyeztető két fő tényező, az atomfegyverek és az éghajlatváltozás terén egyaránt drámai romlás következett be.

photo_camera A végítélet órája a Watchmen című filmben.

Amióta van Végítélet Órája, csak az elején, 1953-ban, a koreai háború és korai atomfegyverkezési verseny idején volt rosszabb helyzet. Akkor még Sztálin volt hatalmon. Amikor a kubai rakétaválság idején majdnem kitört az atomháború, akkor még 7 perc volt hátra. Ez 1991-re 17 percre javult, azóta viszont megint drámai mértékben romlik a helyzet.

A mostani az első alkalom, hogy a tudósok egyetlen ember, és nem komplex folyamatok vagy szerződések alapján mozdítják meg az órát. Trump azonban annyira felelőtlenül nyilatkozik, és a gyakorlatban is olyan súlyú következményei lesznek a várt lépéseinek, hogy ezt a hagyományt is megtörte a tudóscsoport. Trump korábban nyilatkozott arról, hogy nem érti, miért nem vetették be még az atomfegyvereket különféle konfliktusokban, és érezhetően nem érti a nukleáris nonproliferáció lényegét sem. Az éghajlatváltozás szempontjából szintén súlyosan negatív lépésekre készül.

De Trumpon túl más tényezők is arra utalnak a tudósok szerint, hogy közelít a világvége. Az atomfegyverkező Észak-Korea, az India és Pakisztán közötti feszültség, az iráni atomegyezmény és a párizsi klímaegyezmény bizonytalan sorsa, valamint az agresszívan fellépő Oroszország egyaránt az eddiginél nagyobb veszélyt jelentenek bolygónkra. (The Bulletin, New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.