Harminc másodperccel közelebb került a Végítélet

Végre egy megnyugtató hír: a Bulletin of the Atomic Scientists nevű, Nobel-díjas tudósokból álló szervezet szerint nagyott ugrott éjfél felé a Végítélet Órája:

már csak 150 másodperc van hátra éjfélig.

Tavaly még 180 másodperc volt, a 30 másodperces romlás pedig nem másnak köszönhetjük, mint az Egyesült Államok új elnökének. Ugyanis az emberiséget veszélyeztető két fő tényező, az atomfegyverek és az éghajlatváltozás terén egyaránt drámai romlás következett be.

A végítélet órája a Watchmen című filmben.

Amióta van Végítélet Órája, csak az elején, 1953-ban, a koreai háború és korai atomfegyverkezési verseny idején volt rosszabb helyzet. Akkor még Sztálin volt hatalmon. Amikor a kubai rakétaválság idején majdnem kitört az atomháború, akkor még 7 perc volt hátra. Ez 1991-re 17 percre javult, azóta viszont megint drámai mértékben romlik a helyzet.

A mostani az első alkalom, hogy a tudósok egyetlen ember, és nem komplex folyamatok vagy szerződések alapján mozdítják meg az órát. Trump azonban annyira felelőtlenül nyilatkozik, és a gyakorlatban is olyan súlyú következményei lesznek a várt lépéseinek, hogy ezt a hagyományt is megtörte a tudóscsoport. Trump korábban nyilatkozott arról, hogy nem érti, miért nem vetették be még az atomfegyvereket különféle konfliktusokban, és érezhetően nem érti a nukleáris nonproliferáció lényegét sem. Az éghajlatváltozás szempontjából szintén súlyosan negatív lépésekre készül.

De Trumpon túl más tényezők is arra utalnak a tudósok szerint, hogy közelít a világvége. Az atomfegyverkező Észak-Korea, az India és Pakisztán közötti feszültség, az iráni atomegyezmény és a párizsi klímaegyezmény bizonytalan sorsa, valamint az agresszívan fellépő Oroszország egyaránt az eddiginél nagyobb veszélyt jelentenek bolygónkra. (The Bulletin, New York Times)