Levették az újbudai önkormányzat faláról a sorosos-obamás-merkeles alkotást

Tegnap jelentette egy olvasónk, hogy különös tabló lóg az újbudai fideszes önkormányzati hivatal Városgazdálkodási Igazgatóságának folyosóján, a 107-es ajtó mellett, ami Obamát árjaként, Soros zsugásként, Merkelt démonként ábrázolja. 

Mára kiderült, hogy nem magánakcióról volt szó: a kép egy kiállítás része volt, ami hivatalosan ma este 6 órakor nyílik az Újbudai Galéria szervezésében. Az alkotást cikkünk nyomán legnagyobb sajnálatunkra kivették a kiállított képek közül, így nem lehet megtekinteni. 

A hivatal kommunikációs vezetője ezt írta kérdéseinkre:

„Tisztelt Szerkesztőség!

Önkormányzatunk évek óta elismeri és támogatja a művészi szabadságot, és a művészek önkifejező, gyakran a társadalmi kérdésekre sajátos választ adó munkáját. Ennek egyik tere az önkormányzat épületében működő Újbuda Galéria, ahol rendszeresen nyílik nyilvános tárlat, többek között ma (január 25-én) is. A kiállítás 18 művész alkotását mutatja be a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A kiállítók neves kortárs művészek.

A fotón szereplő képet az olvasójuk a nyilvános megnyitó előtt, de már a kifüggesztés után fotózta le. A szervezők észlelve a kép mondanivalóját, illetve annak a nyugalmat, felekezeti hovatartozást esetlegesen zavaró tartalmát, úgy határoztak, hogy a képet ebben a formában, ebben a környezetben, illetve ebben a kiállítási tematikában nem mutatják be. A képet munkatársaink levették a kiállítás anyagai közül.

Ezúton is elnézést kérünk, ha a kép felkerülésével megsértettük volna bárki nemzeti-, politikai-, vagy vallási identitását.”

Budapest, 2017. január 25.

Hőnyi Gyula
Kommunikációért felelős vezető