380 - 3 arányban fogadta el az orosz parlament a családon belüli erőszak dekriminalizálását

Az orosz törvényhozás alsóháza, a duma pénteken elfogadta a családon belüli erőszak büntethetőségét enyhítő törvénymódosítást.

A harmadik, végső olvasásban 380 szavazattal 3 ellenében elfogadott módosítás értelmében az először előforduló családon belüli bántalmazás szabálysértéssé minősül, ha a bántalmazás nem okoz komoly testi sérülést. A szabálysértést pedig egy 15 napos fogva tartással vagy pénzbírsággal büntetnék.

A módosítást a szövetségi tanácsnak (felsőház), végül pedig Vlagyimir Putyin elnöknek is jóvá kell hagynia, hogy törvényerőre emelkedjen.

Lengyel nők szolidaritási akciója (Artur Widak / NurPhoto)

Az intézkedés támogatói azzal érvelnek, hogy meg akarják védeni a szülők jogát arra, hogy megneveljék a gyerekeiket, és csökkenteni akarják az állam képességét arra, hogy beleavatkozzon a családi ügyekbe. A támogatók egyúttal hangsúlyozták azt is, hogy a törvénymódosítás a "visszaeső" bántalmazók bűncselekmény elkövetőinek minősíti.

A törvénytervezet egyik szerzője Jelena Mizulina, a szélsőséges elképzeléseiről ismert szenátor, aki korábban a duma családügyi bizottságát vezette. Az egyebek mellett a homoszexualitás propagandáját tiltó törvényt is beterjesztő Mizulina korábban kijelentette: szétszakítja a családokat, ha egy "pofonért" börtönbüntetés jár.

Az orosz belügyminisztérium hivatalos statisztikái szerint Oroszországban az erőszakos bűncselekmények 40 százalékát családon belül követik el. 2013-ban mintegy 9000 nő vesztette életét családon belüli erőszak következtében. 

Az AP amerikai hírügynökség jelentésében rámutatott, hogy az orosz rendőrség gyakran vonakodik kiszállni családon belüli erőszak miatti bejelentések nyomán, mert azt családi ügyekbe történő beavatkozásnak tartják. 

Az AP példaként hozza fel, hogy az orosz ügyészség tavaly novemberben vizsgálatot indított egy ügyeletes rendőr ellen, aki amikor bejelentést kapott egy, barátja agresszív viselkedésére panaszkodó nőtől, közölte vele: a rendőrség akkor megy majd ki, ha a barátja megöli őt. Nem sokkal később a férfi agyonverte a nőt. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.