A 6-7 éves lányok már azt gondolják, hogy a férfiak okosabbak a nőknél

TUDOMÁNY
2017 január 27., 18:18
comments 284

Már a 6-7 éves kislányokban is él az a sztereotípia, hogy a férfiak okosabbak és tehetségesebbek a nőknél - derült ki egy új amerikai kutatásból, amelyet a Science tudományos lap aktuális számában tettek közzé.

"Társadalmunk a kiemelkedő intellektuális képességeket inkább a férfiakhoz köti, mint a nőkhöz. Eredményeink azt mutatják, hogy ez a nézet már a 6-7 éves gyerekekre is hatással van" 

- mondta el az AP-nek Andrei Cimpian, a New York-i Egyetem pszichológiai tanszékének professzora.

A Cimpian vezetésével végzett kutatásban négyszáz gyerek vett részt az 5-7 éves korosztályból. A kutatás első részében elmondtak nekik egy történetet valakiről, aki "nagyon-nagyon okos", majd megkérték őket, válasszák ki azt a fotót, amely szerintük a történet szereplőjét ábrázolja.

Négy képet kaptak, kettőn férfi, kettőn nő volt látható, mind a négyen komoly munkára utaló öltözéket viseltek, korban közel álltak egymáshoz, boldognak tűntek.
Az ötéves lányok és fiúk az intellektuális kiválóságot a saját nemükhöz kapcsolták, vagyis a lányok többsége a nőket, a fiúk többsége a férfiakat ábrázoló képek közül választott.

photo_camera Fotó: CityScience.org

Az idősebb, iskolás korú lányok azonban már elkezdték magukévá tenni a nemekkel kapcsolatos sztereotípiákat. A 6-7 éves lányok közül "szignifikánsan kevesebben" választottak nőt ábrázoló fotót. Hasonló eredmények születtek, amikor gyerekek fotói közül kellett azonosítani a történet szereplőjét.

Amikor azonban arra kérték őket, válasszák ki a képek közül azt, amelyik az iskolában jól teljesítő gyereket ábrázol, akkor a lányok inkább lányok fotóira mutattak, ami azt jelenti, hogy elképzelésük szerint az okosság nem az iskolai teljesítményen alapul.

A kutatás második részében két új társasjátékot mutattak meg a résztvevőknek, az egyikről azt mondták nekik, "olyan gyerekeknek való, akik nagyon-nagyon okosak", a másikról azt, hogy "olyan gyerekeknek, akik nagyon-nagyon szorgalmasak".

Az ötéves fiúk és lányok egyaránt az okos játékot akarták játszani, 6-7 évesen a fiúk továbbra is ugyanazt, ám a lányok inkább a másik játékot választották már.

"Semmi sincs a játékban, amitől az kevésbé lenne érdekes a lányok számára, csak a leírás mondja, hogy nagyon-nagyon okos gyerekeknek szól" 

- mutatott rá Cimpian.

"Ezek a sztereotípiák elbátortalanítják a lányokat, lebeszélik őket sok nagy presztízsű pályáról, amelyeken így valóban kevés a nő" - írták a kutatók. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.