A Fővárosi Főügyészség az NNI-t bízta meg, hogy nyomozzon a 4-es metró korrupciós ügyében

bűnügy
2017 január 27., 09:23

A Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg a 4-es metró beruházásával kapcsolatos szerződések nyomozásával a Fővárosi Főügyészség, a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet alatt folyik – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-vel.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapította, a 4-es metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el.

A feljelentést a Legfőbb Ügyészség a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbította, ami január 23-án hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomozást rendelt el, majd azt – az Alstom szerződéseire vonatkozó rész elkülönítése után, hatásköri és illetékességi okból – áttette a Fővárosi Főügyészségre – írta Ibolya Tibor.

Ibolya elmondta, hogy a Fővárosi Főügyészség az áttett iratokat megvizsgálta, majd a nyomozás teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályát bízta meg. A nyomozás tárgya a 4-es metró beruházáshoz kapcsolódó különböző – ezen belül elsősorban építési és tanácsadói – szerződések, illetve a projektmenedzsmenttel kapcsolatos kérdések, döntések.

A Magyar Narancs arról írt, hogy a számok és az OLAF válasza is arra utal, hogy nem igaz, hogy súlyos szabálytalanságok kizárólag 2010 előtt voltak. Az ügynek nincs közszereplő gyanúsítottja. A kormány szerint Magyarországnak 76,6 milliárd forintot, Tarlós István főpolgármester szerint 59 milliárdot kell majd az EU-nak visszafizetnie.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.