A külügy szerint Csiszár Jenő a széles kapcsolati tőkéjének köszönheti, hogy főkonzul lehet

2017 január 27., péntek 6:34

Az üzleti és médiavilágban jártas, széles kapcsolati tőkével rendelkezik, így teljesen alkalmas arra, hogy segítsen a külgazdasági eredmények javításában” - válaszolta a külügyminisztérium a Borsnak arra a kérdésre, hogy milyen szempontok alapján választották ki pont a műsorvezetőt milánói főkonzulnak

Csiszár Jenő korábban egyébként élt Olaszországban és pár éve egy főzőműsora is volt a TV Paprikán, amiben különböző olasz városokban próbáltak ki különböző olasz ételeket.

A lap Balázs Pétert, a volt külügyminisztert is megkérdezte, hogy tényleg elég-e ennyi a főkonzulsághoz. Szerinte azonban főkonzulnak inkább olyan embert szoktak kinevezni, aki már legalább 1-2-szer dolgozott külszolgálatban és beosztott diplomataként végigjárta a ranglétrát. 

A volt külügyminiszter elmondta, hogy a konzul a magyar állampolgárok külföldi érdekvédelmével foglalkozik, ilyen lehet egy elveszett útlevél vagy örökösödési ügy is, ami jogászi, közigazgatási jellegű munka. Egy főkonzul ezen felül diplomáciai feladatokat is ellát egy adott térségben.

Balázs Péter úgy látja, hogy egy tapasztalatlan kívülálló teljesen a beosztottjaira lesz utalva. Hozzátette, hogy „a külügy nem játékszer, hogy ismerősöket, haverokat pozícióba juttassunk vagy kiküldjünk nyaralni”.