Az adójáért harcba szálló férfi azt kéri támogatóitól, ne dobják össze a büntetését

gazdaság
2017 január 27., 12:55
comments 369

Szokatlan nap volt a keddi Szentesi Kálmán életében. Aznap jelent meg a NAV-nak írt leveléről szóló cikkünk, illetve a vele készült videóinterjúnk.

A levél lényege az volt, hogy Szentesi visszaigényelte a befizetett adójának nagy részét, mert úgy érzi, az állam nem arra költi, amire az adófizetők felhatalmazták.

link Forrás

Kedden Szentesi több száz üzenetet, és rengeteg sajtómegkeresést kapott, ezek jó részére viszont nem tudott válaszolni, egyszerűen mert közben ez is ugyanolyan munkanapja volt, mint a többi. Arról kérdeztük, milyen visszajelzéseket kapott, mióta a nyilvánosság elé lépett a NAV-nak írt levelével.

"A legtöbben a személyes Facebook-oldalamon írtak üzenetet, ebből több száz volt. A személyes üzenetek kivétel nélkül pozitívak voltak. És érzésre valahogy olyan... nagyon mélyről feltörőek. Elsősorban a "na végre valaki kimondta"-vezérmotívum köszönt vissza, és sokan kérdezték, hol lehet csatlakozni hozzám kérdés is. Elgondolkodtató viszont, hogy hányan fejezték ki aggodalmukat ismeretlenül is miattam, sokan pedig elmondták, a saját biztonságuk miatt nem mernének hasonlóba kezdeni."

A sok megkeresés miatt Szentesi Kálmán a Facebook-oldalán nyilvánosra állított egy posztot. Ebben megköszöni a támogatást és az érdeklődést, de leír valami mást is.

link Forrás

"Számtalan kommentben és üzenetben írtátok, hogy összedobnátok a NAV-büntetést. Ez egyrészt leírhatatlanul felemelő és szívbemarkoló (…) Másrészt viszont teljesen felesleges kezdeményezés, mert nem a büntetésem a történet kulcsa. A büntetéssel eleve számoltam."

Ahogy az első cikkben írtuk, miután Szentesi visszaigényelte az adójának nagy részét, a NAV 408 ezer forint bírságot szabott ki rá jogosulatlan visszaigénylés miatt. Ekkor írta meg válaszlevelét, amiben részletesen megindokolta, miért érezte úgy, hogy a befizetett adót nem közcélokra fordítják, és miért nem akar ehhez hozzájárulni. 

photo_camera Szentesi Kálmán. Kép: Botos Tamás

Az RTL Klub Híradójával a NAV-ot felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, nem a férfi véleménye, hanem az igénylés jogosulatlansága miatt rótták ki a büntetést. Azzal, hogy mindez szabálytalan volt, lényegében Szentesi Kálmán is egyetért, éppen ezért azt kéri, hogy a vele szimpatizálók ne akarják összedobni a büntetését.

"A polgári engedetlenségnek egyébként épp ez is a lényege, hogy az engedetlen polgár nem megúszni akarja a szankciókat, hanem büszkén vállalja azokat, mert hiszi, hogy igaza van. Én is ezt hiszem. Ezért csak akkor kövesse bárki is az én utamat, ha a következményeket is vállalni tudja/meri/akarja"

- írja a Facebookon.

Az NGM azt is elmondta az RTL Klubnak, hogy "ha valaki politikáról vagy költségvetésről akar vélemény mondani, annak nem az adóhatósághoz kell fordulnia".

Szentesi ezzel kapcsolatban azt mondta a 444-nek:

"Remélem mindenki érti, hogy én igazából nem a NAV-val állok harcban. De mivel ők gyűjtik az adót, hát tőlük is kellett visszakérnem. És még csak az sem lenne igaz, ha azt mondanám, hogy én az állammal vagy a kormánnyal állok harcban. Én leginkább az apátiával és a közügyeket illető teljes fogalmatlansággal állok harcban."

Ebből a szempontból pedig szerinte volt értelme nyilvánosság elé állni.

photo_camera Részlet a levélből, a teljes levél itt olvasható.

"Kedd óta többet beszélgettek az emberek arról, hogy mi is az a közpénz és meddig terjed a rendelkezésünk az adóra befizetett pénzünk felett, és ebből a szempontból tökmindegy, hogy eközben engem adócsalónak vagy magányos hősnek gondolnak - a témáról beszélgetnek és ez a lényeg. És ha eközben lassan leesik nekik, hogy azoktól, akik e pénzek fölött diszponálnak, akár a jelenleginél határozottabban is meg lehetne kérdezni, hogy milyen formában és mire költik, akkor ez a csata megnyerhetővé válik."

A Facebook-posztban arról is ír, mit javasol azoknak, akik nem akarnak hozzá hasonló módon szembeszállni az adóhivatallal.  "Számtalan módja van, hogy ezt a kezdeményezést támogassátok, ugyanis a kezdeményezésnek nem az adóelkerülés a fő célja, hanem az adóforintjaink elköltésének átláthatósága és számonkérhetősége. Ezt például elkezdhetitek a saját körzetetek parlamenti képviselőjének írott levelekkel."

Közben egyébként megérkezett a NAV válasza a panaszlevélre is, ebben elutasították a keresetet, és továbbra is várják a büntetés befizetését. Szentesi azt mondja, a NAV-val folytatott csörtét a hirtelen jött figyelem nem változtatja meg, azt "leszegett fejjel végig kell csinálnia". Ha a büntetés összegét letiltják a fizetéséből, elindítja a pert. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.