Trump szombaton felhívja Putyint, Merkelt és Hollande-ot

A Fehér Ház sajtószóvivője, Sean Spicer jelentette ezt be. A legelterjedtebb elképzelések szerint Trump ekkor jelentheti majd be, hogy feloldják az Oroszország elleni szankciókat. Trump tanácsadója, Kellyanne Conway a Fox News-nak már elismerte, hogy a szankciók azonnali feloldása jelenleg megfontolás tárgyát képezik

Oroszországban nagyon lelkesen fogadták Trump megválasztását, az orosz parlamentben felállva és tapsolva fogadták a hírt. Ez lesz az első alkalom, hogy Trump már elnökként telefonon beszél majd Putyinnal. 

(ANDREJ ISAKOVIC / AFP)

Putyin szóvivője szerint arról még nem született döntés, hogy a két elnök mikor találkozik majd először személyesen, de jelenleg is zajlanak az egyeztetések a stábok között. A tervek szerint Putyin és Trump egy semleges országban, mondjuk Izlandon találkozhatna majd egymással. 

A szombati telefonhívást egész biztos aggódva fogják majd figyelni számos európai országban, hiszen a szankciók esetleges feloldása azt is jelentené, hogy Oroszország ennyivel megúszhatta Ukrajna keleti részének elfoglalását. Jelentések szerint a közeledést számos republikánus politikus is aggódva figyeli, Trump és körének Putyin felé nyitása sokuk külpolitikai nézeteivel nem fér össze.

Trump már a kampány során többször dicsérte Vlagyimir Putyint, aminek különleges jelentőséget ad, hogy amerikai hírszerzési források szerint Oroszország Trump javára beavatkozhatott az amerikai választásokba, illetve egyes jelentések szerint a Trump-stáb és Putyin kormánya kapcsolatban is lehetett egymással a kampány alatt.  

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a szombati telefonbeszélgetés végére bármiféle konkrét egyezség születne majd a két elnök között. Fehérházi források szerint ami biztosan téma lesz kettejük között, az a terrorizmus elleni harc. 

Trump szombaton fel fogja hívni Angela Merkelt is berlini források szerint. A téma valószínűleg az Oroszországgal kapcsolatos viszony lesz. 

Oroszországgal szemben jelenleg több szankció is érvényben van, és Trump nem mindegyiket tudja egyszerű elnöki rendelettel eltörölni, van olyan, melyhez a kongresszus jóváhagyására is szüksége lenne. Ugyanakkor akadnak bőven olyan szankciók is, amiket a Krím megszállásáért róttak ki, és Trumpnak csak egy tollvonásába kerülne visszavonni őket. 

A szankciók visszavonása elemzők szerint nehéz helyzetbe hozná az európai kormányokat is, melyek többsége ugyan nem akar enyhíteni a Moszkvával szembeni büntetéseken, ugyanakkor komoly versenyhátrányba kerülhethenk az amerikai gazdasággal szemben, ha számukra újra megnyílik az orosz piac. (Guardian, Financial Times)