Iráni filmkészítők bojkottálják az Oscar-gálát Trump rendelete miatt

Asghar Farhadi, az Ügyfél című film iráni rendezője. Fotó: AFP / Atta Kenare

Asghar Farhadi, Az Ügyfél (The Salesman) című, legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára jelölt iráni film rendezője vasárnap közölte, hogy nem vesz részt a február 26-i gálán akkor sem, ha esetleg valamilyen módon felmentést kapna a muszlim országokra kirótt beutazási tilalom alól. 

A film főszereplője, Taraneh Alidoosti már csütörtökön jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja az Egyesült Államok által elfogadott "rasszista" rendeletet, és bojkottálja a díjátadót. 

A rendező a New York Times-nak eljuttatott közleményében azt írja, az egyre fojtogatóbb idegenellenes hangulat dacára sokáig azon a véleményen volt, el kell menni a díjátadóra. 

Egyrészt azért, mert interjúiban el akarja mondani lesújtó véleményét a kirekesztő politikáról, másrészt azért, mert tisztában van vele, hogy az amerikai filmipar nem ért egyet azzal az iránnyal, amerre most az Egyesült Államok elindult.  

Farhadi most viszont úgy érzi, méltatlan és elfogadhatatlan helyzet állt elő a rendelet elfogadásával. Tiltakozik a megkülönböztetés, az “mi és ők” mentalitás ellen, akár Iránban, akár az Egyesült Államokban, vagy bárhol a világon tapasztalja is ezt, ezért még ha kivételt is tennének vele, inkább távol marad a díjátadótól, és erre bíztatja stábja meghívott tagjait is. (New York Times)