"Szégyenletes" - kiakadt Trump menekültellenes rendeletétől London muszlim polgármestere

Sadiq Khan. Foto: Wikimedia Commons

"Kegyetlennek és szégyenletesnek" 

nevezte egy friss bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök menekültellenes rendeletét London muszlim polgármestere, Sadiq Khan. 

Az Egyesült Államok pénteken azonnali hatállyal, határozatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását. Az elnöki rendelet alapján a beutazási tilalom Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre vonatkozik. 

Khan szerint egy ilyen globális krízis közepette az Egyesüt Államok sem fordíthat hátat a rászorulóknak, és ugyan minden ország szuverén joga meghatározni saját bevándorlási politikáját, az Egyesült Államok most szembemegy mindazokkal az értékekkel - szabadság, tolerancia - amelyekre alapulva a 18. század végén megalakult. 

"Egy olyan sokszínű, toleráns és szabad nemzet, mint az Egyesült Államok, nem ránthatja meg a vállát azzal, hogy ez nem a mi gondunk."

A polgármester üdvözölte saját kormánya kiállását a rendelettel szemben. Khan is utal rá, hogy a rendelet érinthet brit kettős állampolgárokat is, köztük londoniakat. Bizonyos hírügynöskségek a rendeletet úgy értelmezik, hogy a rendelet alapján az egyszerűsített vízumkiadást is szigorú vizsgálatnak vetik majd alá. Több nemzetközi reptéren kaotikus jelenetek alakultak ki a tiltás miatt.