Vasárnap dől el, ki lesz a francia szocialisták elnökjelöltje

külföld
2017 január 29., 05:49
comments 30

Vasárnap szavaz arról a francia Szocialista Párt, hogy Manuel Valls korábbi miniszterelnököt, vagy a balszárnyhoz tartozó Benoit Hamont jelöljék az áprilisi köztársaságielnök-választáson.

Benoit Hamon. Fotó: AFP / Bertrand Guay
photo_camera Benoit Hamon (AFP / Bertrand Guay)

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy tök mindegy, ki mellett dönt a párt, a szocialisták úgyis annyira népszerűtlenek, hogy a jelöltjüknek nem sok esélye lesz. A népszerűtlenség oka, hogy a franciák többsége szerint Francois Hollande elnök most lejáró ciklusa szinte minden szempontból kudarc volt. Hollande népszerűségi mutató rekordalacsonyan vannak, az V. köztársaságban, amióta vannak rendszeres népszerűség felmérések, ennyire még nem utáltak elnököt a franciák. Hollande elutasítottsága pedig valószínűleg befolyásolja majd a szocialista jelölt eredményeit is.

Valls és Hamon közül jelenleg Hamon áll jobban a közvélemény-kutatásokban, népszerűsége azután kezdett emelkedni, hogy bejelentett egy rakás baloldali és liberális intézkedéstervet, mint az alapjövedelem, a marihuána legalizációja vagy az emberek helyett robotokkal dolgoztató üzemek megadóztatása.

Valls ezzel szemben végig félgőzzel kampányolt, a jő üzenete lényegében az volt, hogy ő nagyon jól ismeri már a politikát, mert 2014 és 2016 között miniszterelnök volt.

Manuel Valls (AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE)
photo_camera Manuel Valls (AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE)

De ugye, ahogy mondtam, bárki is nyer a szocialisták szavazásán, annak meg kell még küzdenie a választásig a rendes jelöltekkel: a konzervatív Fracois Fillonnal, a radikális nacionalista Marine Le Pennel és a centrista, független Emmanuel Macronal.

A közvélemény-kutatások szerint jelenleg Fillon a legnépszerűbb jelölt, de azért neki sem könnyű a dolga. A francia jobboldali előválasztás 2 fő jelöltje közül ő volt a kevésbé népszerű a teljes lakosságban, mégis ő lett a jelölt, ezzel kicsit visszatántorította a kampánytól a másik jobboldali jelölt, a Fillonnál népszerűbb Alain Juppé támogatóit.

Az utóbbi hetekben ráadásul kitört egy komolyabb politikai botrány Fillon körül. Több újság szerint Fillon pártpénzeket fizetett ki a feleségének egy olyan munkáért, amit valószínűleg soha nem végeztek el.

A jelölt szerint azonban neki nincs titkolnivalója, és azt is mondta, hogy ha elegendő bizonyíték gyűlik ellene össze egy nyomozás megindításához, visszalép a jelöltségtől. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.