A kanadai miniszterelnök muszlimok elleni terrotámadásnak minősítette a québeci merényletet

Terrorizmus
2017 január 30., 10:15

„Szívszorító ennyi értelmetlen erőszakot látni. A (társadalom) sokfélesége és a vallási türelem olyan érték, amelyet a kanadaiak nagy becsben tartanak. A kanadai muzulmánok a nemzet fontos részét alkotják, ezeknek az értelmetlen cselekedeteknek nincs helyük közösségeinkben, városainkban és az országban” 

- reagált Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a québeci iszlám kulturális központot ért vasárnap esti támadásra. A lövöldözésben hat ember meghalt, nyolca megsérültek. 

Trudeau „muszlim elleni terrortámadásnak” nevezte a merényletet. A kormányfő közölte, hogy a bűnüldöző szervek minden kanadai jogait megvédik, és minden erőfeszítést megtesznek, hogy felelősségre vonják az elkövetőket.

Québec tartomány vezetője, Philippe Couillard elmondta, hogy hétfőn tartományszerte szolidaritási tüntetéseket szerveznek. Couillard ugyancsak közösség elleni terrorcselekménynek nevezte a történteket. Québec város polgármesterét, Regis Labeaume-ot is megrázta a mészárlás. A városvezető egy reggeli sajtótájékoztatón azt mondta: senkinek nem szabadna életével fizetni bőrszíne vagy vallási hovatartozása miatt.

photo_camera Fotó: AFP

Francois Hollande francia elnök hétfői közleményében a legnagyobb határozottsággal elítélte a szörnyűséges merényletet, amellyel a terroristák a québeciek békeszeretetét és nyitottságát akarták támadni.

A québeci tartományi rendőrség szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hat halálos áldozat 35 és 70 év közötti. Mohamed Yangui, az iszlám központ vezetője ugyanakkor azt mondta az AP hírügynökség szerint: félő, hogy gyerekek is vannak az áldozatok között.

A támadók az esti ima végén nyitottak tüzet a központ mecsetben, a férfiak számára fenntartott részen, ahol 50-100-an tartózkodtak. A korábbi hírekben még arról volt szó, hogy mintegy negyvenen voltak a mecsetben.

A hatóságok a támadás egyik gyanúsítottját a helyszínen elfogták, egy másikat pedig a közelben, a québeci Orléans-ban. Részletekkel nem szolgáltak, nevüket nem hozták nyilvánosságra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.