Szijjártó Putyin propagandatévéjében sorosozta a magyar civilszervezeteket

POLITIKA
2017 január 30., 14:42
comments 160

Egyelőre nem tudni, miről is tárgyal majd csütörtökön Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor éves találkozójukon, de a megszokáson kívül talán némi igény mutatkozik a civil szervezetek megrendszabályozásának megtárgyalására.

Szijjártó Péter a magyar részt most felmondta Putyin propagandatévéjének, a Russia Todaynek. 

link Forrás

Szijjártó szerint a magyar civil szervezetekkel kapcsolatban olyan nem hiteles kép terjedt el, hogy azok az ország lakosságának érdekeit képviselik. Ez nagyon veszélyes téveszme. 

„Senki sem választotta meg ezeket a szervezeteket arra a feladatra, hogy képviseljék az emberek érdekeit” 

- mondta el a világ nem pc-felének, mit is kell gondolni ezekről a szervezetekről.

link Forrás

Ha a külvilág nem tudná, a magyar társadalomban jelenleg nyilvánvalóan létezik igény a nyílt és átlátható politikára. 

"Úgy véljük, hogy ez a követelés nemcsak a pártokra és a politikusokra vonatkozik, hanem a különböző szervezetekre, amelyek tevékenysége megmutatkozik az ország társadalmi, politikai életében, de kihat az ország társadalmi helyzetére is. Az állampolgároknak joguk van tudni, hogy a konkrét társadalmi szervezetek valójában kit képviselnek. Ezért mi úgy gondoljuk, ha egy országban tevékenykednek szervezetek, amelyek külföldi állampolgároktól vagy kormányoktól kapnak pénzt, akkor társadalmunknak erről tudnia kell” 

- mondta a miniszter.

És akkor Soros Györgyről. Szijjártó azt mondta: „tudunk róla”, hogy Soros György számos szervezetet támogat: teljesen nyilvánvalóak a szándékai, nyíltan nyilatkozott arról, hogy a jelenlegi magyar kormány bukását és távozását akarja, mert nem helyesli politikai irányvonalát. 

Szijjártó kifejtette, nem Soros Györgynek kell eldönteni, hogy milyen kormány és milyen irányvonal kell Magyarországnak, erről a magyar népnek kell határoznia.

„Úgy gondoljuk, hogy a legnagyobb mértékben nem demokratikus külföldről diktálni a magyar választóknak, kire szavazzanak” - mondta a magyar külügyminiszter, tegyük hozzá, nagyon bátran éppen Putyin tévéjében.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Soros György nem is leplezi a szándékait. Úgy vélekedett, hogy az államnak viszont teljes mértékben jogában áll elhatárolnia magát a külföldi befolyástól. Még az Egyesült Államokban is arról beszéltek, hogy külföldről beavatkoztak az ország politikai folyamataiba, belpolitikájába. Ha ott így vélekednek, akkor "nekünk minden alapunk meg van arra, hogy hasonló álláspontot képviseljünk. Ha a külföldi politikusok, üzletemberek és hasonló személyiségek törekszenek befolyást gyakorolni országunk politikai folyamataira, akkor nekünk jogunk van védekezni" - hangoztatta.

Szijjártó szerint egyenlő feltételeket kell szavatolni mindenki számára.

A külgazdasági és külügyminiszter szólt arról is, hogy az elmúlt években példátlan mélységbe süllyed az amerikai-magyar kapcsolatok szintje. Az Egyesült Államok részéről nyilvánvaló kísérletek történtek a beavatkozásra a magyar belpolitikába - mondta.

Az interjúban szó esett az Oroszország elleni uniós szankciókról. Szijjártó Péter arra számít, hogy az Egyesült Államok és Oroszország, gyakorlatias és ésszerű, továbbá stratégiai megfontolásokból újfajta együttműködést alakít ki egymással. Ebben az esetben várhatóan megváltozik az Európai Unió hozzáállása is. A kérdésben Magyarország nem gyakorolta vétójogát, hogy ne okozzon törést az európai egységben. (MTI alapján)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.