Az európai illeberálisokban, Trumpban és Oroszországban látja a legnagyobb fenyegetést az ET elnöke

Szokatlanul kemény levélben fordult az EU 27 állam- és kormányfőjéhez az idei máltai csúcstalálkozó előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. „A Római Szerződés aláírása óta nem fenyegették ilyen veszélyes kihívások az Európai Uniót” – írta levele felütéseként, majd egyből sorolni is kezdte ezeket a veszélyeket. A fenyegetések egy része külső. „Az egyre rámenősebb Kína, az Ukrajnát és szomszédait fenyegető Oroszország, a közel-keleti háborúk, terror és anarchia, amelyben a radikális iszlám is komoly szerepet játszik” – sorolja, majd rátér arra, amit a legnagyobb kihívásnak nevez,

a Donald Trump vezette Egyesült Államokra,

amely szakítani látszik az amerikai külpolitika elmúlt hetven évével. Második számú veszélyforrásként az EU-n belül felerősödő nacionalista, egyre inkább idegengyűlölő erőket nevezi meg, amelyek belülről bomlasztják az egységet. Harmadik veszélyként önkritikusan a magába forduló európai elitet sorolta fel. Azt, amelyik egyre inkább elveszíteni látszik a hitét és behódol a populizmusnak. És azt is, amelyik

az ideológiát és az intézményeket az európai polgárok érzelmei és érdekei elé helyezve

tápot ad az európai egység ideálját belülről támadó nacionalista-populista erőknek.

Tusk a kemény bevezető után igyekszik reményt is adni. Szerinte a válságból kivezető út az, ha Európa újra büszke tudna lenni magára, és nem hagyja sárba tiporni a méltóságát. Emellett, bár maga is fontosnak tartja, hogy az EU elsősorban a jövőre koncentráljon, azt is elengedhetetlennek tartja, hogy arra is emlékeztessék az európaiakat, hogy miért is jött létre ez a közösség.

Hogy bár a második világháború már távoli emlék, és az európaiak döntő többsége nem élte át, az EU mégiscsak azért jött létre, hogy ez a történelmi tragédia ne ismétlődhessen meg, és hogy az elmúlt hatvan év toronymagasan az európai történelem legjobb időszaka volt.

Ahogy arról se szabad elfeledkezni, hogy a kontinensnyi méretű országok versenyében egyenként esélye sincs az EU 27 tagállamának, együtt viszont mégiscsak a világ egyik legnagyobb hatalmát alkotják. (Donald Tusk levele az Európai Tanács oldalán)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.