Rétvári Bence államtitkár se tudja a megoldást a 8-os földrajzkönyv legendás, anyakocás kérdésére

oktatás
2017 január 31., 15:36
comments 155

Talán már találkoztak az F. Kusztor Adél, Pokk Péter és Szőllősy László jegyezte kísérleti, nyolcadik osztályos földrajztankönyv egyik csodálatos ábrájával. Azzal, amin jellemzően dél-európai országok zászlójával díszített malacok lógnak egy zavarbaejtően férfiasan öltözködő német koca csecsén, amihez nem engedik hozzáférni a magyar kismalacot, akinek szerencsére ez nem veszi kedvét, mert röhögve zabál valami fehér bizbaszt.

Via Könyvtáros
photo_camera Via Könyvtáros

Ha ez nem lenne elég zavarbaejtő, érkezik a feladat:

"Mindenkinek jut belőle?" - teszik fel a költőinek tűnő kérdést a szerzők, majd arra bíztatják a nebulókat, hogy értelmezzék az ábrát.

Ikotity István elempés parlamenti képviselőt eléggé érdekelte a válasz ahhoz, hogy még az oktatásért felelős Balog Zoltán miniszternek is feltegye írásban. Most választ kapott rá, igaz, Balog miniszter helyett Rétvári Bence államtitkár oktatta ki arról, hogy

  • a minisztériumnak nincs joga tankönyveket bírálni;
  • de amúgy sem az a cél, hogy válaszoljanak a kérdésre;
  • amire amúgy nincs is egy, konkrét válasz;
  • hanem az, hogy fejlesszék a kritikai gondolkodásukat és a vitakultúrájukat.

És amúgy is, a pedagógus dönthet úgy is, hogy kihagyja ezt a kérdést. (Rétvári Bence teljes válaszát innen tölthetik le .pdf-ben.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.