A rendszerváltás óta nem tüntettek annyian Romániában, mint ma este

külföld
2017 február 01., 19:59
comments 279

Váratlanul nagy tiltakozáshullámot váltott ki Romániában a kormány húzása, amivel vissza akarják fordítani azokat az eredményeket, amiket a korrupció elleni harcban az ország az utóbbi években elért. (Ennek kulcsa az a kőkemény, politikusok tucatjait a börtönbe küldő korrupcióellenes ügyészség volt, ami magyar adófizetőknek legfeljebb csak a legtávolabbi vágyálmaiban szerepel.)

Az új, a magyar RMDSZ által kívülről támogatott szociáldemokrata-liberális kormány egy sürgősségi rendelettel ugyanis átírta a román btk-t, és fellazították az összes olyan büntetési tételt, ami a politikai bűnözésre vonatkozik. Gyakorlatilag dekriminalizálták a 14 millió forint (kétszázezer lej) alatti kárt okozó hivatali visszaéléseket, sikkasztásokat és hűtlen kezeléseket. Még a közkegyelem lehetőségeit is kibővítették.

A rendelet tegnap éjjeli kihirdetése után szinte azonnal tízezres tüntetések voltak, de szerdán tényleg beindult a tiltakozás. Bukarestben nagyjából 150 ezresre becslik a tiltakozó tömeget, de Temesváron, Kolozsváron és Nagyszebenben is több tízezren vannak az utcán. Romániai megfigyelők szerint az utóbbi huszonöt évben nem volt ekkora tömegtüntetés. A Transindex közvetítését itt érdemes nézni.

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.