A rendszerváltás óta nem tüntettek annyian Romániában, mint ma este

2017 február 1., szerda 19:59
285

Váratlanul nagy tiltakozáshullámot váltott ki Romániában a kormány húzása, amivel vissza akarják fordítani azokat az eredményeket, amiket a korrupció elleni harcban az ország az utóbbi években elért. (Ennek kulcsa az a kőkemény, politikusok tucatjait a börtönbe küldő korrupcióellenes ügyészség volt, ami magyar adófizetőknek legfeljebb csak a legtávolabbi vágyálmaiban szerepel.)

Az új, a magyar RMDSZ által kívülről támogatott szociáldemokrata-liberális kormány egy sürgősségi rendelettel ugyanis átírta a román btk-t, és fellazították az összes olyan büntetési tételt, ami a politikai bűnözésre vonatkozik. Gyakorlatilag dekriminalizálták a 14 millió forint (kétszázezer lej) alatti kárt okozó hivatali visszaéléseket, sikkasztásokat és hűtlen kezeléseket. Még a közkegyelem lehetőségeit is kibővítették.

A rendelet tegnap éjjeli kihirdetése után szinte azonnal tízezres tüntetések voltak, de szerdán tényleg beindult a tiltakozás. Bukarestben nagyjából 150 ezresre becslik a tiltakozó tömeget, de Temesváron, Kolozsváron és Nagyszebenben is több tízezren vannak az utcán. Romániai megfigyelők szerint az utóbbi huszonöt évben nem volt ekkora tömegtüntetés. A Transindex közvetítését itt érdemes nézni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt