Hazaárulással és kémkedéssel vádolják a két, tavaly elhurcolt orosz titkosszolgálati fejest

A két tavaly eltűnt orosz titkosszolgálati fejes, Szergej Mikhajlov és helyettese, Dmitrij Dokucsajev a CIA-nak passzoltak le titkos dokumentumokat, és hazaárulással gyanúsítják őket – írja az egyik orosz állami hírügynökség, az Interfax, majd számos orosz újság. Az ügyben az ismert orosz kiberbiztonsági cég, a Kaspersky Labs egyik vezetőjét, Ruszlan Sztojanovot, továbbá Vlagyimir Ankijev újságírót is őrizetbe vették.

Mikhajlov az FSZB – a KGB utódszervezete – kiberbiztonsági főigazgatója volt, amíg tavaly el nem tűnt, hivatalosan meg nem erősített hírek szerint egy tárgyalásról rángatták ki, és rögtön egy fekete zsákot húztak a fejére. (Az FSZB szinte soha nem kommentál semmit a saját ügyeiben, és a hazaárulási ügy tárgyalás sem lesz nyilvános, ezért hiba lenne bármivel kapcsolatban hivatalos megerősítést várni.) Dokucsajev pedig egy "Forb" néven ismert hekker volt, aki azért csatlakozott az állambiztonsághoz, hogy elkerülje a börtönt.

Az FSB épülete Moszkvában. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV

Az orosz sajtónak kiszivárogtatott titkosszolgálati jelentések szerint Mikhajlov és Dokucsajev a Kreml szövetségeinek adatait lopták el, és jutatták el az amerikai titkosszolgálatoknak. Sőt, egyes újságok már arról írnak, hogy a lekapcsolt FSZB-tisztek tagjai voltak az orosz politikusok emailjeit 2014-ben feltörő Saltaj-Boltaj nevű hekkercsoportnak is.

Nem kizárt, hogy Mikhajlov és Dokucsajev voltak a CIA humán forrásai, akikre az amerikai titkosszolgálatok alapoztak, amikor megállapították, hogy Oroszország szándékosan beavatkozott az amerikai elnökválasztási kampányba. De lehet, hogy ez sosem fog kiderülni. Az mindenesetre furcsa, hogy egyszerre ennyi Kreml-közeli médiaforrás kezdett cikkezni a témáról, feltehetőleg nincs Putyinék ellenére, hogy körbefusson "az áruló FSZB-tisztekről" szóló történet. (Guardian, Financial Times, Moscow Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.