Az MTI szerint jó a levegő Budapesten, az Időkép szerint mindjárt megfulladunk

Egészségügy
2017 február 02., 09:56

„Budapesten és számos más településen már elfogadható a levegőminőség

- jelentette csütörtök délelőtt 10 órakor a nemzeti hírügynökség.

- A magas szállópor-koncentráció miatt csütörtökön már a települések többségét - köztük a fővárost - az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel jelölték az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén."

Ezzel szemben a valóság az, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ANTSZ) oldalán található szmogtérkép valóban kék színnel jelöli Budapestet, de az intézet leírásában egy büdös szó nem sok, annyi sincs a fővárosi helyzetről, és csak az áll ott, hogy 

A mai napon, a meteorológiai előrejelzés alapján a levegő-egészségügyi helyzet átmenetileg kis mértékben javul a „veszélyes” és egészségtelen” minősítéssel jelölt helyeken, de tartós javulás nem várható.

Az Időkép szmogtérképén az egyik budapesti mérőpont, a csepeli adatai láthatók: ezek alapján a szálló por mennyisége nem hogy csökkent volna ma délelőttre, hanem folyamatosan nő:

És bár máshol jobb a helyzet, a Kosztolányi Dezső téri mérőpont például nem piros, hanem sárgászöld, a grafikon a tegnapit jóval, akár kétszeresen is meghaladó szállópor-mennyiséget mutat:

Az Időképre egyébként tegnap szóltak rá, hogy ne színezze pirosra azokat a területeket, ahol nincs mérőpont. A szmogtérkép tegnap reggel egy időre elérhetetlenné vált az idokep.hu-n, majd úgy jelent meg újra, hogy nem lehet az egész szmoghelyzetet egyszerre látni, hanem csak az egyes mérőpontok adatai láthatók a térképen, egérfölévivéses módszerrel. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.