Schmidt Mária lapja arról írt, hogy Orbán tavaly tárgyalt Sorossal arról, hogy maradhat Budapesten a CEU, de most a kormány mégis nekimehet az egyetemnek

politika
2017 február 02., 18:52
comments 210

Az orosz módszerekkel kormányzati, pontosabban Schmidt Máriáék ellenőrzése alá vont Figyelő arról írt ma, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Soros György magyar származású amerikai milliárdos tavaly nyáron arról tárgyalt, hogy maradhat-e Budapesten Magyarország egyik legjobban jegyzett felsőoktatási intézménye, a Közép-Európai Egyetem (CEU).

Illusztráció

A cikk szerint akkor Orbán megígérte, hogy nem nyúlnak az egyetemhez, de azóta sok minden megváltozott, és Donald Trump elnökké választásával a magyar kormány úgy gondolhatja, olyan támadásokat is megkockáztathat, amiket korábban nem mert, és egy miniszter szűk körben már karácsony előtt arról beszélt, hogy 2017-ben a fő célpont a CEU lehet.

Az egyik legkínosabb részlet a cikkben persze az, hogy Orbán Viktor (aki egyébként gyakorlatilag a teljes karrierjét Sorosnak köszönheti) képes volt titokban tárgyalni Sorossal, akit a kormányoldalról évek óta össztűz támad.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora
photo_camera Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora

Csütörtök este Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora nyílt levélben reagált a Figyelő cikkére. A levél, ami a lap főszerkesztőjének szól- ilyen most a hatalomátvétel miatt nincs is -, így szól:

„Tisztelt Főszerkesztő!

Azért írok Önnek, hogy reagáljak a Figyelőben a mai napon „Maradhat-e a Soros-iskola?” címmel megjelent cikkükre, melynek egyes részei félrevezető módon mutatják be intézményünket.

A Közép-európai Egyetem (CEU) büszke arra, hogy 25 éve tagja a magyar felsőoktatási rendszernek. Számos egyetemi programunk rendelkezik magyar akkreditációval. A CEU rektora Magyarország köztársasági elnökétől kapja rektori kinevezését.

Magyarok alkotják a CEU diákjainak legnagyobb nemzetiségi csoportját, hallgatóink 20 százaléka magyar, és büszkék vagyunk a 117 országból érkező nemzetközi diákságunkra. A cikk állításaival szemben a tanári karunk 40 százaléka magyar, akik közül sokakat külföldről vonzott haza a CEU-n való tanítás és kutatás lehetősége.

Közel 700 magyar munkavállalót alkalmazunk. Egyetemünk közel 10 milliárd forintot fizet ki évente Magyarországon bér- és egyéb költségekre, beleértve az adókat, társadalombiztosítást, egészségügyi hozzájárulást, és a magyar beszállítóktól vásárolt termékeket és szolgáltatásokat.

Ez a gyönyörű város 25 éve az otthonunk. Úgy gondoljuk, nagyban hozzájárultunk a főváros életéhez az évek alatt, és Budapest is sokat adott nekünk.

Nem vagyunk civil szervezet. Nem vagyunk politikai platform. Egyetem vagyunk, amely büszke az oktatására és a kutatásaira. 14.000 végzett hallgatónk dolgozik az üzleti életben, kormányhivatalokban, nemzetközi szervezetekben és egyetemeken világszerte.

Együttműködünk más, kiváló magyar intézményekkel, mint a Magyar Tudományos Akadémia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és mások.

Téves állítás, hogy elvesszük a forrásokat más intézmények elől. Habár a CEU kutatói valóban sikeresek az Európai Uniós támogatások elnyerésében, az, amit az újságcikk állít, miszerint »a kutatásfejlesztési-támogatások 95%-át viszik el«, túlzás, ráadásul ezek a források különben más országokba mennének. A CEU-n végzett oktatási és kutatási tevékenységek nem szorítják ki az állami finanszírozású egyetemeket semmilyen piacról, hanem hozzájárulnak a nemzeti kutatási és oktatási kapacitáshoz. Mindemellett a kutatásainkban következetesen keressük az együttműködést magyar partnerekkel, akkor is, ha a saját forrásainkból finanszírozzuk a kutatásokat.

Büszkék vagyunk a cikkben említett OLIve programunkra, amely a magyar törvények alapján menedéket kapott menekültek számára nyújt oktatást. A program hozzáférést nyújt a felsőfokú oktatáshoz, az egész éves programunkat pedig további két európai egyetemmel, a Bécsi Egyetemmel és a Kelet-londoni Egyetemmel, közösen bonyolítjuk.

A Nyílt Társadalom Alapítvánnyal hosszú múltra visszatekintető kapcsolatunk van, nincs azonban semmilyen beleszólásunk az intézmény támogatási döntéseibe; kizárólag és függetlenül a saját felsőoktatási tevékenységünkre koncentrálunk.

Az egyetemet Soros György alapította, és büszkék vagyunk arra, hogy egy magyar patriótával ápolhatunk kapcsolatot, de fenntartjuk a függetlenségünket, amely minden kiváló egyetem sajátja.

A cikk azt sugallja, hogy a magyar kormány lépéseket fontolgat a CEU ellen. Épp ellenkezőleg: több mint 25 éve működünk együtt minden magyar kormányzattal, a jelenlegit is beleértve.

Ennek a jó kapcsolatnak a fenntartására számítunk a jövőben is.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.