Csádban nincs pénz megtartani a választásokat

Csádnak egyelőre nincsen pénze a parlamenti választások megtartásához - erről tájékoztatott Idriss Déby Itno tábornok, Csád államfője N'Djamenában pénteki hírügynökségi jelentések szerint.

Bejelentette, hogy a hiányzó pénzügyi források miatt határozatlan időre el kell halasztani a parlamenti választásokat, amikre már 2015-ben sort kellett volna keríteni.

„Nélkülözésekkel teli időkben nincs mit tenni”

- mondta az államfő.

A közép-afrikai állam az olaj alacsony világpiaci ára és a több fronton zajló harcok miatt komoly válságban van. Bár Csád gazdasága nem túl erős, a csádi hadsereg a térség egyik legerősebb hadereje, és fő szerepet játszik a Boko Haram iszlamista terrorszervezet elleni küzdelemben a szomszédos Nigériában. Miután az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek hűséget esküdő Boko Haram Csádba is betört már, az ország hadseregének saját területen is fel kellett vennie a harcot a szélsőségesekkel.

A Boko Haramról Déby kijelentette, hogy az iszlamista szervezet a végét járja. Megfigyelők ugyanakkor emlékeztetnek, hogy az elnök hasonlóan nyilatkozott már 2015-ben is.

A csádi ellenzék jelezte, hogy kész párbeszédet folytatni az elnökkel. Déby szerint az ellenzéki erőknek fel kell hagyniuk a gyűlölet szításával, ami szétszakítja az országot. A 2016 áprilisában tartott elnökválasztáson a voksok 60 százalékával győzedelmeskedő Déby 1990 óta van hatalmon. Az ellenzék vitatta a tavalyi elnökválasztás eredményét. (MTI)