Felfüggesztették Trump beutazási tilalmát

külföld
2017 február 04., 06:07
comments 213
Tütetők a Los Angeles-i repülőtéren január 30-án. Fotó: Mark Ralston/AFP
photo_camera Tütetők a Los Angeles-i repülőtéren január 30-án. Fotó: Mark Ralston/AFP

Egy seattle-i szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette Donald Trump hét, muszlim többségű ország állampolgárait érintő beutazási tilalmi rendeletét. Az azonnali hatályú döntés országos érvényű.

James Robart - akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki - elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik. 

Robart emellett vitathatónak találta azt is, hogy a Trump-kormányat a 2001. szeptember 11-i merényletekkel indokolta az intézkedést. A szövetségi bíró rámutatott arra, hogy nem követtek el támadásokat a hét országból származó egyének az Egyesült Államokban. 

A 2001-es merényleteket többségükben szaúd-arábiai állampolgárok követték el, Szaúd-Arábia azonban nem szerepel a beutazási tilalommal sújtott országok között.
Robart szerint ahhoz, hogy Trump rendelete alkotmányos legyen, tényekkel kell alátámasztani, nem pedig fikcióval.

Bob Ferguson, Washington állam főügyésze közölte: a bírói döntés azonnali hatállyal felfüggesztette a rendelet végrehajtását az Egyesült Államok területén. 

"A mai napon győzött az alkotmány. Senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem"

- mondta.

Donald Trump rendeletének kulcselemeit több szakértő is alkotmányellenesnek tartja.  James Robart bíró rendelete addig hatályos, amíg a bíróság mérlegeli, hogyan folytatódjon az ügy. 

A CNN szerint a pénteki rendelkezés azt jelenti, hogy a rendelet ideiglenesen érvényét veszti, az amerikai repülőtereken visszatér minden a rendelet előtti kerékvágásba. A hírtelevíziónak az amerikai határőrség egy szóvivője azt mondta, hogy az ügynökség megvizsgálja a bírói döntést, és eleget tesz minden bírósági rendeletnek. 

Egy légitársaság tisztviselője a Reuters-nek azt mondta: a határőrség tájékoztatta az amerikai légitársaságokat arról, hogy ismét felengedhetik az - ideiglenesen hatályát vesztett - elnöki rendelet által sújtott állampolgárokat a járataikra. A tisztviselő közölte: az érvényes vízummal bíró érintettek ismét felszállhatnak az Egyesült Államokba tartó repülőjáratokra, a légitársaságok pedig éppen frissítik honlapjaikat a változásnak megfelelően. 

Az NBC hírtelevíziónak a nemzetbiztonsági hivatal egy tisztviselője korábban viszont azt mondta, hogy a bírósági döntésnek nem lesz azonnal gyakorlati hatása, ugyanis a hét országban kiadott vízumokat visszavonták, ezért az Egyesült Államokba beutazni akaró érintetteknek újra beutazási engedélyért kell folyamodniuk.

A január 27-én aláírt elnöki rendelet alapján az Egyesült Államok 90 napra azonnali hatállyal felfüggesztette a beutazást Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből. Trump egyúttal határozatlan időre elrendelte a szíriai menekültek befogadásának felfüggesztését, és 120 napra leállította az Egyesült Államok teljes menekültprogramját.

A Trump-kormányzat az intézkedést nemzetbiztonsági okokkal indokolta. 

Sean Spicer,  Fehér Ház szóvivője a bírói döntésre így reagált: 

az elnöki rendelet, amelynek célja az amerikai emberek védelme, törvényes és helyénvaló. 

A Fehér Ház először "felháborítónak" minősítette a szövetségi bíró rendeletét, később azonban kivette ezt a jelzőt a későbbi, átírt közleményében. 

Spicer közölte, a kormány mihamarabb fellebbez a döntés ellen. Az igazságügyi tárca egy szóvivője szerint ugyanakkor még várnak a fellebbezéssel. (MTI, CNN, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.