Bukarestben néhány száz nyugdíjas tüntető kiállt a korrupciót legalizáló kormány mellett

A szociálliberális román kormányt támogató tüntetők mintegy száztagú csoportja gyűlt össze vasárnap kora délután a román elnöki hivatal bejárata előtt, hogy a Grindeanu-kormány bíráló Klaus Iohannis jobboldali államfő ellen tüntessen.

Klaus Iohannis román elnök - Fotó: AFP/Andreas Solaro

A többnyire nyugdíjasokból álló tömeg hazaárulónak nevezte Iohannist, és őt tették felelősség azért, hogy a héten tiltakozási hullám indult a korrupciót legalizálni akaró kormány ellen. A Digi 24 hírtelevízió szerint az ellentüntetők Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere, illetve Lia Olguta Vasilescu munka- és családügyi miniszter felhívására vonultak utcára. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebookon határolódott el az akciótól, miszerint a PSD semmilyen tüntetést nem rendez vasárnap.

Közben a román kormány visszavonta a tiltakozási hullámot elindító rendeletét. 

Fotó: AFP/Jaap Arriens/NurPhoto

Előző nap a Sorin Grindeanu kormányfő bejelentette, hogy a kormány vasárnapi rendkívüli ülésén hatálytalanítani fogja korábbi, a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosító sürgősségi rendeletét, amely ellen egész héten százezrek tüntettek az országban.

Vasárnap koradélután a kormány előtti Victoria-téren is gyülekezni kezdtek azok tüntetők, akik a Btk. módosítását hatálytalanítását és a korrupció elleni harc folytatását követelik. 

Ők „Ki a tolvajokkal az országból!” és „Szemmel tartunk benneteket” feliratú táblákat tartottak. Vasárnap reggel egy kolozsvári diákokból álló csoport is kivonult a Győzelem térre.  

A kormányt bíráló jobboldali sajtó arra számít, hogy vasárnap a hatodik napja tartó tiltakozási hullám legnagyobb korrupcióellenes tüntetése fog kibontakozni Bukarestben, függetlenül attól, hogy a kormány közben meghozza-e a rendelet hatálytalanításáról szóló döntését. (Transindex/MTI)