Hatalmasat javult Magyarország megítélése az amerikai republikánusok körében

POLITIKA
2017 február 05., 20:57

Nagyon érdekes felmérést hozott le a New York Times: a közvélemény-kutatás arra volt kíváncsi, hogy az amerikaiak pártállás szerint és összesen melyik országot mennyire erős szövetségesnek tartják. A kapott adatokat pedig összevetették egy három évvel korábbi felméréssel.

Magyarország 2014-ben:

  • A demokraták a 39. helyre, a republikánusok a 30. helyre, a teljes népesség pedig a 33. helyre rangsorolt minket.

Ehhez képest 2017-re nagy változások történtek:

  • A demokratáknál visszacsúsztunk a 42. helyre.
  • A republikánusoknak előretörtünk a 25. helyre.
  • Így összességében 28. helyre jöttünk fel.

Szóval a republikánusok annyira megkedvelték Magyarországot, hogy minden illiberlizmus dacára megelőztünk egy csomó országot a szövetségi ranglistán. Például a 22. Lengyelország kivételével az összes kelet-közép-európai országot.

A republikánus és demokrata elhajlás szerinti koordináta-rendszerben itt helyezkedünk el, picit a republikánusok felé kilógva:

Egy csomó országnál sokkal nagyobb az eltérés. Izrael és Oroszország inkább a republikánusoknak kedves, míg Franciaország és Kuba inkább a demokratáknak. Kuba és Oroszország esetén csak relatív szimpátiáról van szó, valójában a republikánusok így is erősen elutasítják Putyin rendszerét. Az viszont újdonság, hogy a két párt ennyire eltérően tekintsen az oroszokra.

Nagy változás még listán a Fülöp-szigetek visszacsúszása és Kuba előrelépése, igaz, ezeket a két ország közötti kapcsolatok alakulásának irányából ki lehetett következtetni. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.