A dél-szudáni elnök szerint le kell lőni a nemi erőszakot elkövető katonákat

külföld
2017 február 06., 16:51
comments 87

Salva Kiir dél-szudáni elnöknek egyre kényelmetlenebb, hogy az országát segélyező szervezetek és nyugati államok folyamatosan kritizálják az általa vezetett hadsereget, mert rengeteg jelentés szerint csoportosan erőszakolnak meg a katonák a származásuk alapján kiválasztott dél-szudáni nőket. Az elnök ezért igyekszik keményen fellépni a gyanúba keveredett katonákkal szemben. Most egyenesen azt javasolta, hogy

a nemi erőszakot elkövető katonákat lőjék le.

Az elnök egy beszédében mondta, hogy egy nő testét nem lehet erőszakkal megszerezni, és kérte a honvédelmi minisztert és a hadsereg vezetőit, hogy egyenesen neki jelentsék, ha egy katonáról bebizonyosodik, hogy nemi erőszakot követett el. Ezeket a katonákat fogják lelőni.

Dél-Szudánban 2013-ban tört ki véres polgárháború, miután a dinka származású Salva Kiir elnök menesztette nuer származású helyettesét. A dinkák és a nuerek Dél-Szudán kér legnagyobb etnikai csoportja, és a menesztés után ki is tört közöttük a háború, ami többször is etnikai alapú népirtásba torkollott. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.